Ο (απίθανος) Θεοχάρης και η ατελείωτη ουρά!

Χιλιάδες φορολογούμενοι ξανά στις εφορίες για (νέο) έλεγχο των δηλώσεων, που είχαν κάνει και ηλεκτρονικά.

Ατελείωτη είναι η ταλαιπωρία για χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες στις εφορίες όλης της χώρας, καθώς η υπόθεση της προσκόμισης των δικαιολογητικών ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των δηλώσεών τους εξελίσσεται σε «Γολγοθά».

Μετά τις παλινωδίες με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και τις προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής, ήρθε η ώρα μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (ύστερα από σχετική ειδοποίηση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων του κυρίου Χάρη Θεοχάρη) να μεταβεί στις κατά τόπους ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλει τα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των φορολογικών του δηλώσεων.

Ομως εκεί η εικόνα που συναντούν οι φορολογούμενοι είναι απελπιστική. Παράδειγμα η ΔΟΥ Ηλιουπόλεως η οποία εξυπηρετεί και τους φορολογουμένους της ΔΟΥ Αργυρουπόλεως. Οι ελεγκτές βρίσκονται στον δεύτερο όροφο και η ουρά ξεκινά από τις σκάλες του… ισογείου. Στην ουρά στοιβάζονται και όσοι έχουν εκκρεμότητες με το εισόδημα. Τους φορολογουμένους που περιμένουν για έλεγχο εξυπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι με… το χάρισμα της υπομονής. Ο έλεγχος διαρκεί κατά μέσο όρο πάνω από πέντε λεπτά, που σημαίνει ότι αν πας στις 8 το πρωί στην εφορία, προλαβαίνεις το μεσημεριανό γεύμα στο σπίτι.

Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις άλλες εφορίες. Οι ώρες που απαιτούνται είναι ατελείωτες και όσοι μπουν σε αυτήν τη διαδικασία όχι μόνο θα πρέπει να βρίσκονται εκεί από τα ξημερώματα, αλλά και να οπλιστούν με υπομονή. Βέβαια υπάρχει και η λύση της ταχυδρομικής αποστολής με συστημένη επιστολή, αλλά το κόστος (η χρέωση είναι ανάλογα το βάρος του φακέλου) μπορεί να φτάσει και τα δέκα ευρώ.

Στις ουρές δεν βρίσκονται μόνο όσοι έχουν επιστροφή αλλά και όσοι θα πληρώσουν! Και αυτό γιατί ο κ. Θεοχάρης σκέφτηκε πως ένας έλεγχος με τετ-α-τετ εφόρου – φορολογούμενου μπορεί να έχει περισσότερα έσοδα.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί -ούτε ο κ. Θεοχάρης- να απαντήσει στο ερώτημα: «Αφού ούτως ή άλλως θα μας καλούσαν στην εφορία για να φέρουμε τα αποδεικτικά, γιατί μας υποχρέωσαν να υποβάλουμε ηλεκτρονικά τη δήλωση;»

Την ίδια ώρα, σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, το διήμερο 18 – 19 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα σε 7.000 φορολογουμένους που υπέβαλαν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9, καθώς λόγω κενών ασφαλείας που εμφάνισε η ειδική εφαρμογή του Taxisnet στις δηλώσεις τους μεταφορτώθηκαν στοιχεία ακινήτων άλλων φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε λανθασμένες μεταβολές.

Πάντως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους εν λόγω φορολογουμένους να διορθώσουν τα συγκεκριμένα λάθη.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ