Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Διώξεις για τη Μάνδρα

❱❱ Στον ανακριτή η Δούρου και άλλοι οκτώ για τις φονικές πλημμύρες του 2017Από την
Ντέμη Ντάβαρη

Με ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος εννέα προσώπων -αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου- πέφτει η αυλαία της προκαταρκτικής έρευνας για τις καταστροφικές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Η δικογραφία, που διαβιβάζεται πλέον σε ανακριτή με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος λόγω σπουδαιότητας, αφορά τα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως.

Οι ευθύνες επιμερίζονται στην Περιφέρεια, στους δήμους και στα δασαρχεία και μεταξύ των προσώπων που θα περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, και δύο υπάλληλοι των ίδιων δασαρχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 66 σελίδες της διάταξης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου περιγράφονται διεξοδικά οι παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων ως προς την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου. Η εισαγγελική λειτουργός εντόπισε κρίσιμες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, καθώς και έλλειψη διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων.

Την ίδια ώρα, η εισαγγελική έρευνα οδήγησε στην απαλλαγή 16 προσώπων, τα οποία είχαν μηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις. Για πέντε εξ αυτών η Εισαγγελία εξέδωσε απαλλακτική διάταξη, με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας. Τέλος, ανοιχτή παραμένει η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

«Η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή…» σχολιάζει σε δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχετικά με την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της.

Ζητεί εξηγήσεις από την Πυροσβεστική η γυναίκα που έχασε  άνδρα και δύο παιδιά στην τραγωδία στο Μάτι

9 f3 oikogeneia fitrou

Εγγραφα για τις κινήσεις των εναέριων μέσων που θα έπρεπε, όπως λέει, να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ζητεί η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οπως τόνισε στο δικαστήριο ο συνήγορός της Βασίλης Καπερνάρος, η χαροκαμένη μητέρα ζητεί από το Αρχηγείο του Πυροβεστικού Σώματος, την Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος και μια εταιρία να της δώσουν πληροφορίες για τις κινήσεις των εναέριων μέσων.

Δεν της δίνουν τα έγγραφα

«Παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα αλλά και τη σχετική εισαγγελική παραγγελία μέχρι στιγμής τα έγγραφα δεν της έχουν δοθεί» ανέφερε, εξηγώντας: «Εχουν ήδη απαντήσει ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση εγγράφων, αφού είναι μέρος της ποινικής δικογραφίας, αλλά δεν τα έχουν δώσει ούτε περιλαμβάνονται στην ανάκριση».

«Την ώρα που το Μάτι καιγόταν, ο διοικητής της μονάδας ελικοπτέρων έφυγε με μια κυρία και άφησε ακέφαλη τη μονάδα που αποκόπηκε από το κέντρο» τόνισε ο δικηγόρος.
«Κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε για να βγάλουμε άκρη. Δεν έχει κανείς τα στοιχεία, κανείς αρμόδιος» υποστήριξε φίλη της ενάγουσας.

Το Δημόσιο που παραστάθηκε στο δικαστήριο ζήτησε να κηρυχθεί απαράδεκτη η αίτηση, καθώς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και η ΥΕΜΠΣ «δεν είναι νομικά πρόσωπα». Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

offer

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...