Κοντεύει η ώρα για τις 13 αλλαγές στο ασφαλιστικό

Το πλάνο του υπουργείου Εργασίας για το τι θα ισχύσει και τι καταργείται μέσα στο 2014.

Σε αγώνα διαρκούς ενημέρωσης επιδίδονται εκατομμύρια ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, καθώς το ασφαλιστικό αλλάζει συνεχώς, ενώ από τις αρχές της νέας χρονιάς θα ισχύουν οι δεκατρείς αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω σε συντάξεις, εισφορές και επιδόματα.  Το υπουργείο Εργασίας, πέραν των παρεμβάσεων που ήδη γίνονται ή προγραμματίζεται να γίνουν με βάση το νέο μνημόνιο, σκέφτεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο πραγματοποιώντας ενοποιήσεις ταμείων με εξίσωση εισφορών και παροχών, να περικόψει όσα επιδόματα εξακολουθούν να καταβάλλονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με όσα… εξοικονομηθούν να στηρίξει τους πραγματικά φτωχούς και τους ανέργους.

Οι 13 αλλαγές που θα «τρέξουν» το 2014  έχουν ως εξής:

1. Εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Παραδείγματος χάριν, με τον νέο τρόπο δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη ασφάλισης και τις ίδιες εισφορές αποχωρώντας με διαφορά ενός έτους μπορεί να έχουν διαφοροποίηση στο ύψος του εφάπαξ.

2. Δημιουργία στην επικουρική ασφάλιση ατομικών λογαριασμών, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

3. Χορήγηση ΕΚΑΣ σε δικαιούχους μόνο μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Θα το χάσουν κυρίως γυναίκες και συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που σε μεγάλο ποσοστό είναι επίσης κάτω των 65 ετών.

4. Αύξηση του ορίου ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος (από 60 σε 60,5) σε γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ που συμπληρώνουν 12.000 ημέρες ασφάλισης.  

5. Αύξηση ορίου ηλικίας σε ασφαλισμένους και ασφαλισμένες του ΙΚΑ που συγκεντρώνουν 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 ημέρες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  

6. Αύξηση από 6 σε 7 των πλασματικών ετών που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος ασφαλισμένος. 

7. Διαβίβαση των χρεών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυταπασχολουμένων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. 

8. Μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης σε Δημόσιο και Ειδικά Ταμεία για το τμήμα σύνταξης.

9. Μείωση στα επίπεδα του IKA των υψηλότερων εισφορών που καταβάλλονται από τα ενταγμένα στο IKA ταμεία των πρώην ΔEKO και των τραπεζών.

10. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

11. Πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. 

12. Μείωση από τα 450 στα 400 του αριθμού των ενσήμων που θα πρέπει να έχει ο εποχικά απασχολούμενος στην τετραετία, ώστε να δικαιούται να λάβει εποχικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ.

13. Καταβολή του επιδόματος των 200 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 12 μηνών.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ