ΣΥΡΙΖΑ: Ο αγωγός ΤΑΡ θα κάνει κακό στα χωράφια

Με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών, εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημάνουν και καταγγέλλουν ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα που θα διαταράξουν το οικοσύστημα και τη γεωργική οικονομία των περιοχών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενα στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει η εταιρία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, σημειώνουν:

1. Η όδευση του TAP από περιοχές του δικτύου NATURA θα προκαλέσει από μέτρια έως και σημαντική όχληση της τοπικής προστατευόμενης πανίδας.

2. Οι αγροτικοί σύλλογοι των περιοχών διέλευσης του TAP θα υποστούν ζημίες, καθώς -όπως οι ίδιοι έχουν επισημάνει- ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος θα συρρικνωθεί, οδηγώντας τους παραγωγούς σε οικονομικό αφανισμό. Παράλληλα, η όδευση του αγωγού από τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια θα μειώσει σημαντικά την αξία τους, ενώ η διαγώνια διέλευση του TAP θα χωρίσει πολλά χωράφια στη μέση, αυξάνοντας το κόστος κατεργασίας για τον ιδιοκτήτη παραγωγό.

3. Πολλά ερωτήματα γεννά το μικρό βάθος υπογείωσης του αγωγού (ένα μόλις μέτρο), αφού κατά τη διέλευσή του από αγροτική γη με έντονες δραστηριότητες και υποδομές, όπως αρδευτικά και στραγγιστικά κανάλια, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Οπως λοιπόν αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τίθενται ζητήματα διατήρησης της βιοποικιλότητας κι επειδή η χωροθέτηση του έργου εγείρει θέματα ασφάλειας κατοικημένων περιοχών, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί αν θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουν το περιβάλλον και τους αγρότες, ενώ παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους υπουργούς να δεσμεύσουν την κοινοπραξία κατασκευής του έργου προκειμένου να σεβαστεί τις γνώμες και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις δημόσιες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ