Καταιγίδα φόρων και τη νέα χρονιά

Αγρια μέτρα, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιέχει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014.

Ετος λιτότητας και φόρων θα είναι και το επόμενο για τους Ελληνες πολίτες, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους, ενώ θα πέσει «ψαλίδι» σε δαπάνες σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Νέα άγρια μέτρα, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2014, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου. Οι περικοπές στις συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα, στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες θα φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Το 2014 αναμένεται νέα φοροκαταιγίδα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρα από τους υπάρχοντες φόρους το προσχέδιο προβλέπει επιπλέον φορολογικά μέτρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν από: – τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων – την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά – την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και – την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια. Προβληματισμός υπάρχει για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό γιατί υπάρχει απόσταση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,8 δισ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η απόσταση από τον στόχο είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερη. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το κενό των 500 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί με κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως το κλείσιμο περισσότερων φορέων του Δημοσίου, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα -ίσως πιο σκληρά- που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου.

Το θέμα στο οποίο υπήρξε συμφωνία προτού διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ο προϋπολογισμός του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Οπως ενημέρωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες 15 με 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ενώ στην πρωτεύουσα παραμένουν τεχνικά κλιμάκια που θα συνεχίσουν τις επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ