Απαραίτητες οδηγίες για την εγκατάσταση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα και μετά

Αν και η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θεωρείται απλή εργασία για τον υδραυλικό, πολλές φορές στην πραγματικότητα αποδεικνύεται το αντίθετο.για αυτο το λόγο θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω  διαδικασίες.Πλήρωση κλειστού κυκλώματος.

Κατά την εγκατάσταση οποιουδήποτε ηλιακού θερμοσίφωνα, θα πρέπει οι ηλιακοί συλλέκτες να παραμένουν σκεπασμένοι καλά μέχρι την πλήρωση του κλειστού  κυκλώματος με νερό.

Αν ο εγκαταστάτης ξεσκεπάσει τους συλλέκτες πριν γεμίσει τα κυκλώματα, η θερμοκρασία μέσα στους συλλέκτες θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα (> 100oC) , πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια να γίνει πολύ δύσκολη η πλήρωση του κλειστού κυκλώματος, αφού το νερό που θα προσπαθούμε να βάλουμε στο κλειστό κύκλωμα θα εξατμίζεται μόλις έρθει σε επαφή με τις καυτές επιφάνειες του συλλέκτη.

Η πλήρωση του κλειστού κυκλώματος γίνεται με διάλυμα αντιψυκτικού και νερού σε τέτοια αναλογία, ώστε να προστατεύσουμε τον ηλιακό μας από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Για το διάλυμα καλό είναι να προτιμούμε την προπυλαινογλυκόλη σε συνδυασμό με απιονισμένο νερό, που είναι πιο ασφαλής για την υγεία.

Σε περίπτωση που το αντιψυκτικό δεν περιέχει οδηγίες διάλυσης, μπορούμε να πούμε ότι για τα συνήθη αντιψυκτικά, διάλυμα 25%~30% σε αντιψυκτικό προστατεύει τον ηλιακό μας σε θερμοκρασίες μέχρι και -10oC, διάλυμα σε ποσοστό 50% μέχρι θερμοκρασίες -20οC, ενώ για χαμηλότερες θερμοκρασίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο αντιψυκτικό υγρό. 

Η πλήρωση του κλειστού κυκλώματος θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με προσοχή ώστε να μην εγκλωβιστεί αέρας στο πάνω μέρος του συλλέκτη ή στις σωληνώσεις σύνδεσης μπόιλερ – συλλέκτη.

Μονώσεις σωληνώσεων κλειστού και ανοικτού κυκλώματος

Οι σωληνώσεις του κλειστού κυκλώματος του ηλιακού  θα πρέπει να μονωθούν καλά με μονωτικό τύπου armaflex πάχους 9mm και άνω.

Όλα τα αφρώδη μονωτικά μαύρου χρώματος δεν αντέχουν στην UV ηλιακή ακτινοβολία και για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντικό το μονωτικό υλικό να προστετευθεί έναντι της ηλιακής ακτινοβολίας με φίλμ PVC λευκού ή μαύρου χρώματος, ή και με προστατευτική βαφή ειδική για την προστασία των μονώσεων.

Μετά την εγκατάσταση

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες φτάνουν στην μέγιστη απόδοση τους 2 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης.  Στα υψηλής ποιότητας μοντέλα με κορυφαίους ηλιακούς συλλέκτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζεστό νερό από την πρώτη ημέρα,  Σε κάθε περίπτωση, μην βιαστείτε να κρίνετε την απόδοση του ηλιακού σας πριν παρέλθει διάστημα 2 ημερών.

Συχνές αιτίες για να μην λειτουργεί σωστά ο ηλιακός σας

Αν παρέλθει το διάστημα των 2 ημερών και ο ηλιακός σας δεν ζεσταίνει νερό όπως πρέπει, τότε ο εγκαταστάτης θα πρέπει να ελέγξει ότι δεν υφίσταται μία ή περισσότερες από τις παρακάτω αιτίες για τις οποίες ένας ηλιακός δεν λειτουργεί σωστά.

  • Κακή επιλογή προσανατολισμού
  • Κακή κλίση του ηλιακού συλλέκτη
  • Σκίαση συλλεκτών από δένδρα ή  ψηλά αντικείμενα
  • Κακή πλήρωση του κλειστού κυκλώματος
  • Διαρροή στις σωληνώσεις του κλειστού κυκλώματος.
  • Λανθασμένη σύνδεση σωληνώσεων κρύου / ζεστού μετά τον ηλιακό.

Τηρώντας τις παραπάνω οδηγίες  μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσετε άφθονο δωρεάν ζεστό νερό για πολλά χρόνια και θα αποσβέσετε σίγουρα τα χρήματα της επένδυσης σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της ESOLAR στο https://www.esolarshop.net  ή καλέστε στο 2109601013 και σίγουρα κάποιος  από το ειδικά εξειδικευμένο στο αντικείμενο του ηλιακού προσωπικό της θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τον καταλληλότερο για τις ανάγκες σας ηλιακό θερμοσίφωνα.

ESOLAR S.M.P.C
Ηρακλείτου 32, 16674
Γλυφάδα, Αττική
Τηλ/FAX: +302109601013

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ