Δευτέρα, 4 Αυγούστου, 2025

Με ψυχικά τραύματα ο Αρης Μουγκοππέτρος: «Δεν ξέρω αν θα ξαναπαίξω»

Την αμφιβολία του σχετικά με το εάν θα συνεχίσει...

Η Ελέτσι φόρεσε το στέμμα της, αγκάλιασε τον αγαπημένο της και έσβησε...

Η «μαύρη γαζέλα» της εγχώριας showbiz έσβησε κεράκια και...

Με Louboutin η Μπινός της Επιδαύρου

Μάγεψε το αργολικό θέατρο η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός...

Μύκονος: Ο Μπέος που πάει νωρίς για νάνι και οι ξενύχτηδες

Και μπορεί, οι jet setters που πάρταραν στο event...

Αιχμές για το παρελθόν του νέου Πάπα λίγο πριν την ενθρόνισή του

Τον κατηγορούν για συνεργασία με τη χούντα και για τη σύλληψη και τον βασανισμό δύο ιερέων.

Την έναρξη μιας νέας εποχής για το Βατικανό σηματοδοτεί η τελετή ενθρόνισης του νέου Ποντίφικα που πραγματοποιείται σήμερα, με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’ να αναλαμβάνει και επίσημα τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια ώρα οι επικριτές του εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα για το παρελθόν του, «σκιάζοντας» τη σημερινή χαρμόσυνη μέρα. Η αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12» δημοσιοποίησε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ο Χόρχε Μπεργκόλιο, όπως ήταν το όνομα του νέου Πάπα, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ευθυνόταν για τη σύλληψη και τους βασανισμούς δύο ιησουιτών ιερέων την περίοδο της χούντας.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει ένας από τους δικαστές που είχαν αναλάβει να εξετάσουν την υπόθεση. «Το δικαστήριο άκουσε τις κατηγορίες σε βάρος του Μπεργκόλιο, μελετήσαμε τις μαρτυρίες και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι δύο ιερείς αψήφησαν θαρραλέα τις εντολές των ανωτέρων τους και συνέχισαν να συγκρούονται με ένα καθεστώς τυφλό, αιμοχαρές, που δεν θα άφηνε κανέναν να μπει στον δρόμο του», εξήγησε ο δικαστής Χέρμαν Καστέλι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Λα Νασιόν». «Δεν κρίναμε αν ο Μπεργκόλιο έπρεπε να δείξει περισσότερο ή λιγότερο θάρρος. Το ερώτημα είναι αν παρέδωσε τους δύο ιερείς» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, έχουν φτάσει από χτες στη Ρώμη οι εκατόν πενήντα επίσημες αντιπροσωπίες που θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης. Ανάμεσά τους, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα και από τους μητροπολίτες Αργεντινής Ταράσιο και Ιταλίας Γεννάδιο.

Η παρουσία του προκαθήμενου του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα προβάλλεται ως «ιστορική» από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, καθώς είναι η πρώτη δέκα αιώνες μετά το Σχίσμα καθολικών και ορθοδόξων. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και γιατρός στην οικογένεια Πολάκη

Είχε τη δικηγόρο, τώρα απέκτησε και τη γιατρό του...

Φίλιππος Τσαγκρίδης και Κάθριν Εμπειρίκου ανέμελοι στην glam Μύκονο

Φούντωσαν πάλι οι φήμες, όχι μόνο περί έρωτα, αλλά...

Summer in Βουλιαγμένη για την «αδελφή» της Χριστίνας Ω

Αν και ζει μόνιμα πλέον στην Ελλάδα, η jetsetter...

Το τραγικό τέλος της 4χρονης, που ήταν στα αζήτητα για έξι ημέρες

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η δράση της αδίστακτης 32χρονης...

Οι εναλλακτικές αποδράσεις επωνύμων χωρίς φρου φρου

Αρκετοί Ελληνες celebrities το φετινό καλοκαίρι επιλέγουν εναλλακτικούς προορισμούς...

«Τσάκωσαν» γνωστή τραγουδίστρια σε ρομαντικό δείπνο με πολιτικό

Τι συνέβη με την τραγουδίστρια και τον πολιτικό;