Ο σκυλίσιος ύπνος και τι πρέπει να ξέρετε!

Ποιες ράτσες χουζουρεύουν περισσότερο, τα σημεία που δημιουργούν την αίσθηση της φωλιάς και η προτίμηση στο κρεβάτι.

Αν υπάρχει ένα κατοικίδιο που ξέρει να απολαμβάνει τον ύπνο, αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ο σκύλος. Ο χρόνος που περνούν τα σκυλιά χουζουρεύοντας από γωνία σε γωνία εξαρτάται τόσο από την ηλικία όσο και από τη ράτσα τους. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι κοιμούνται γύρω στις 14 ώρες την ημέρα, με εξαίρεση τις μεγάλες ράτσες, όπως του Αγίου Βερνάρδου και τα μαστίφ, τα οποία συχνά φτάνουν τις 16 με 18 ώρες ύπνου!

Παρά το γεγονός όμως ότι κοιμούνται περισσότερες ώρες από εμάς, ξυπνούν πιο συχνά, αφού είναι σε θέση να προσαρμόζουν τις συνήθειες του ύπνου τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μένουν ξύπνια όταν υπάρχει δραστηριότητα στο περιβάλλον που ζουν και να ξεκουράζονται τις υπόλοιπες ώρες. Εκείνα που ζουν σε διαμερίσματα, για παράδειγμα, πολλές φορές κοιμούνται από ανία, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν να δίνουν στα κατοικίδιά τους πολλά ερεθίσματα στη διάρκεια της ημέρας, είτε σε μορφή παιχνιδιού είτε σε μορφή μεγάλης βόλτας και συντροφιάς.

Κόντρα στην κοινή πεποίθηση που θέλει τους σκύλους ικανούς να κοιμηθούν οπουδήποτε, στην πραγματικότητα είναι πολύ εκλεκτικοί ως προς τις συνθήκες ύπνου τους. Οι περισσότεροι επιλέγουν σημεία που δημιουργούν την ψευδαίσθηση φωλιάς, όπως είναι, για παράδειγμα, οι γωνίες, τα σημεία κάτω από το κρεβάτι, το τραπέζι ή ακόμα και μέσα σε κάποια ντουλάπα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αρκετά δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Φυσικά, Νο1 στις προτιμήσεις τους είναι το κρεβάτι του αφεντικού τους, ωστόσο υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν είναι καλό να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του με το κατοικίδιό του.

Οι υπέρμαχοι αυτής της συνήθειας υποστηρίζουν ότι ενισχύει το συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα σε αφεντικό και σκύλο, ενώ οι επικριτές της θεωρούν ότι μπορεί να επηρεάσει τη συχνά ευαίσθητη ιεραρχία μέσα στο σπίτι, καθώς ο σκύλος αποκτά την ψευδαίσθηση ότι γίνεται ισότιμος με τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Ο ύπνος αγκαλιά με το κατοικίδιο πάντως, σίγουρα δεν είναι αδιατάραχος για τον ιδιοκτήτη του, αφού και τα σκυλιά βλέπουν όνειρα. Τα μεταμεσονύχτια γρυλίσματα, ακόμα και οι κλοτσιές είναι επομένως μέσα στο πρόγραμμα, αφού τα όνειρά τους είναι ζωντανά και τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν και ανταγωνιστικές ουρές!

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ