Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

«Η μάγισσα»: Ο Αντρέι και η Θεοφανώ συγκρούονται

Ο πύργος των Λασκαραίων αναστατώνεται με τα νέα της...

Παντρεύεται η Γιώτα Τσιμπρικίδου – Φωτογραφίες από το bachelorette

Η Γιώτα Τσιμπρικίδου μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό της...

Κατερίνα Λάσπα: Πρώτη έξοδος και δηλώσεις μετά τον χωρισμό της με τον...

Η Κατερίνα Λάσπα έκανε δημόσια έξοδο μετά την είδηση...

«Είμαι ο πρώτος που έβαλε φούστα και τακούνια»

Γνωστός κύριος της σόουμπιζ εξομολογήθηκε πώς προσδιορίζει τον εαυτό...

Σκληρές εξετάσεις

Οι τρεις ημερομηνίες του Οκτωβρίου που δοκιμάζεται η κυβέρνηση.

Τρεις είναι οι σημαντικές ημερομηνίες του Οκτωβρίου για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο: η 7η, η 14η και η 28η, ημερομηνίες που συνδυάζονται με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το Eurogroup, τα προαπαιτούμενα και την έλευση (πιθανότατα) της τρόικας. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που η κυβέρνηση σε οικονομικό επίπεδο θα δώσει σκληρές εξετάσεις.

Η τρόικα πιέζει για νέα μέτρα για να κλείσουν τα κενά του Προϋπολογισμού του 2014, τα οποία εμφανίστηκαν στο πλάνο των εκτιμήσεων κυρίως λόγω των ασφαλιστικών ταμείων, όπου η «τρύπα» προσδιορίζεται από τους δανειστές στο 1,5 δισ. Ευρώ.

Το Μαξίμου  αποκλείει ως νέα μέτρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν προταθεί δύο μέτρα στην τρόικα (χωρίς να αποκαλύπτουν ποια είναι) και αναμένεται η απάντησή της.

Η κυβέρνηση τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου βάσει συνταγματικής υποχρέωσης θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 και μέσα από αυτό θα καταβάλει προσπάθεια να αναδείξει τα επιτεύγματα της οικονομίας μας, ώστε να λειάνει το έδαφος προς πολιτική διαπραγμάτευση του αιτήματος για νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να θέτει τους μνημονιακούς στόχους του 2014 αλλά με αρκετά «γενικό» τρόπο προκειμένου οι παρεμβάσεις που θα γίνουν έως το τέλος του έτους σε ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, φόρους κ.λπ. να μπορούν να «ενσωματωθούν».

1. Πρωτογενές πλεόνασμα 2013 που προς το παρόν ορίζεται στα περίπου 100.000.000 ευρώ.

2. Μικρότερη ύφεση στο 4% από το 4,2%.

3.Ρεκόρ ανεργίας στην Ε.Ε. στο 27,8% τον Ιούνιο που δείχνει τις μεγάλες επιπτώσεις των μέτρων και της κρίσης στην κοινωνία.

Στις 14 Οκτωβρίου είναι το προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα έχει στην ατζέντα του την Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρήσει» τις αντιδράσεις του Βερολίνου μετά τις γερμανικές εκλογές και να πάρει μια πρώτη γεύση για το τι μας περιμένει.

Εως τα τέλη του Οκτωβρίου και σίγουρα μέχρι την 28η Οκτωβρίου, επέτειο της εθνικής εορτής, η κυβέρνηση πρέπει να έχει τελειώσει με σημαντικές εκκρεμότητες, όπως τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή να έχει δοθεί λύση για αμυντικές βιομηχανίες, διαθεσιμότητα, χρέη προς ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ και κώδικα δικηγόρων. Εκείνη τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει στην Αθήνα και πάλι η τρόικα.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα δάκρυα της Ειρήνης Παπαδοπούλου για τον Βασίλη Καρρά

Δάκρυσε για τον Βασίλη Καρρά η Ειρήνη Παπαδοπούλου. Σε...

«Δε θα συνεργαζόμουν ποτέ με την Καινούργιου, για τα λεφτά δεν θα δούλευα με κάποιον που δεν εκτιμώ»

Ο γνωστός δημοσιογράφος το βράδυ της Πέμπτης έκανε live στο Tik Tok και τον ρώτησαν διαδικτυακοί του φίλοι αν θα συνεργαζόταν με την Κατερίνα Καινούργιου

Δε πάει ο νους σας ποια κυρία του κινηματογράφου είναι η νεαρή

Η σπουδαία ηθοποιός που μέχρι σήμερα έχει ενέργεια και...

Ο Οζι Οσμπορν σε άσχημη κατάσταση μετά τα χειρουργεία

Ο «πρίγκιπας του σκότους», όπως είναι γνωστός ο τραγουδιστής...

«Χώρισα και είμαι σε πένθος, δεν είμαι σε φάση για νέο έρωτα»

Ο γνωστός κύριος της σόουμπιζ χώρισε και περνάει μια δύσκολη φάση, μια περίοδο πένθους όπως την ανέφερε ο ίδιος.

Λαοθάλασσα στα σινεμά για τη «Φόνισσα» Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

«Σαρώνει» η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως «Φόνισσα» στο εγχώριο box...

Ο ηθοποιός Μιχάλης Αεράκης μαγνήτισε τα βλέμματα στον Χολαργό

Μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο Χολαργού έκανε πριν από...

Κίνημα υποστήριξης για τη Μιμή Ντενίση, που δεν το βάζει κάτω για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ξεσήκωσε θύελλα υποστήριξης, από επωνύμους και μη, Ελληνες και...