Πιο κοντά στον Ηλιο

Ραδιοτηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας θα τοποθετηθεί στη Σκόπελο.

Το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας θα τοποθετηθεί σύντομα στη Σκόπελο, χάρη στο μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Γιώργο Μιχαήλ, ο οποίος ζει στο νησί των Σποράδων. Το ραδιοτηλεσκόπιο έχει κατασκευαστεί από ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί στο κοινό του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Οκτωβρίου στη Θάσο.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, «το ραδιοτηλεσκόπιο διαθέτει κάτοπτρο γύρω στο ενάμισι μέτρο, το οποίο θα παρακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ διαθέτει στιβαρή ρομποτική βάση προκειμένου να παραμένει σταθερό και να μην επηρεάζεται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ραδιοτηλεσκόπιο θα βλέπει τον ήλιο από την ανατολή μέχρι τη δύση και θα συλλέγει πληροφορίες που θα καταγράφονται με εικόνα και ήχο. Θα έχει παράλληλα εκπαιδευτική δραστηριότητα, καθώς θα είναι διαθέσιμο για τους μαθητές σχολείων, τους φοιτητές πανεπιστημίων και όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του».

Το ραδιοτηλεσκόπιο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με το κομπιούτερ του κ. Μιχαήλ, ο οποίος θα παρατηρεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας τη δραστηριότητα του ήλιου και άλλων ουράνιων σωμάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ταχυδρόμος». Ο κ. Μιχαήλ είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας τα επτά τελευταία χρόνια και είναι σημαντικές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στη Σκόπελο, με επίκεντρο έναν δημιουργικό πυρήνα φίλων της αστρονομίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ