Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Η τηλεοπτικές σειρές που ενέπνευσαν τον χώρο της μόδας

Οι δημιουργίες μόδιστρων που «βγήκαν» μέσα από την μικρή οθόνη και έγιναν απόλυτο must.

Μεταλλικά αξεσουάρ, κάπες, σχεδόν άτεχνες γούνες, μεγάλα κολάρα, μακριά περίτεχνα φορέματα, «δουλεμένο» δέρμα και χρώματα ουδέτερα, βασιλικά ή απόλυτο μαύρο προτείνουν φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα οι σημαντικότεροι σχεδιαστές μόδας, εμφανώς επηρεασμένοι από το σίριαλ-φαινόμενο «Game of Thrones». Από τον Valentino, τον Εlie Saab, την Carolina Herrera και τον οίκο Versace έως τη Vivienne Westwood, τον Alexander McQueen, τον Helmut Lang και τον οίκο Chanel -και όχι μόνο- στις πασαρέλες παρέλασαν δημιουργίες που μοιάζουν λες και έχουν βγει από τις σκηνές της σειράς, με το στιλ αλά Μεσαίωνα να φαντάζει φέτος ως το απόλυτο must.

Η τηλεόραση κάνει μόδα και οι σχεδιαστές υποκύπτουν, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν, παρά μόνο όταν υπάρχει λόγος. Και στην περίπτωση των μεσαιωνικών επιρροών σίγουρα ο κυρίαρχος είναι το «Game of Thrones», η τάση ωστόσο ενισχύθηκε και από τα μεγαλόπρεπα κοστούμια και άλλων επιτυχημένων fiction τηλεοπτικών σειρών που γράφουν τα δικά τους υψηλά νούμερα στα κοντέρ της τηλεθέασης, όπως το «Da Vincis’ Deamons» με τα κοστούμια εποχής του Ντα Βίντσι ή το «White Queen» του BBC, που έχει σημείο αναφοράς τον Πόλεμο των Ρόδων στην Αγγλία τον 15ο αιώνα. Προσθέστε σε αυτά τους πολύ επιτυχημένους «Βοργίες» με κοστούμια από το Βατικανό του 16ου αιώνα και έχετε ακριβώς τη συνταγή των νέων τάσεων.

Οι σχεδιαστές υψηλής μόδας, στην πραγματικότητα, «λήστεψαν» τον δεκάλογο των ενδυματολόγων που δημιουργούν τα ρούχα της σειράς «Game of Thrones». To βασιλικό μπροκάρ στο στιλ της όμορφης Σάνσα Σταρκ για τις γυναίκες, αλλά και του βασιλιά Tζόφρι για τους άντρες, τα μεταλλικά αξεσουάρ της βασίλισσας των δράκων Ντενέρις Νταργκέριεν, τους χρωματικούς τόνους απ’ όλες σχεδόν τις πρωταγωνίστριες (συμπεριλαμβανομένης και της ιέρειας της φωτιάς). Ακόμη, τα πολύτιμα και βαριά κεντήματα, τα βαριά ζεστά μάλλινα των κατοίκων στο βασίλειο του Βορρά, τα περίτεχνα δερμάτινα με τρουκ και καπιτονέ σαν των ευγενών του σίριαλ, αλλά και τα «αδούλευτα», όπως οι στολές των Ντοθράκι, τις βαριές γούνες, όπως αυτές που φορούν ο Τζον Σνόου και οι φύλακες του τείχους, τις κορόνες και τις τιάρες, τις γραμμές που βασίζονται στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική (όπως οι γιακάδες που αψηφούν τη βαρύτητα).

1.

Το «Tudors» έκανε trend το χρώμα

Ακολουθώντας τις προσταγές της εποχής, το σίριαλ είχε βαριά πολυτελή υφάσματα, βαριά κοσμήματα και τονισμένα χρώματα που επηρέασαν το 2008, πρώτο χρόνο προβολής του, τη μόδα και έκαναν πολλούς σχεδιαστές, όπως τον Carlos Miele ή τον Jill Stuart, να αντιγράψουν πολλά στοιχεία.

2.

Ελληνορωμαϊκό στιλ στο «Rome»

To ελληνορωμαϊκό στιλ των κοστουμιών στο επιτυχημένο σίριαλ επηρέασε σοβαρά τη βιομηχανία της μόδας που το 2008 παρουσίασε κομμάτια με σχετικές επιρροές. Μεταξύ των οίκων, οι Alberta Ferretti, Donna Karan, Vera Wang.

3.

Οι περίφημες βάτες της Αλέξις

Στις 12 Ιανουαρίου του 1981 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της σειράς που έκανε πάταγο και κράτησε οκτώ χρόνια. Οι βάτες της Κριστλ (Λίντα Εβανς) και η υπερβολή της Αλέξις (Τζόαν Κόλινς) επηρέασαν τη μόδα, όχι μόνο στην εποχή προβολής του σίριαλ, αλλά και το 2009, όταν ξαφνικά οι τάσεις της δεκαετίας του ’80 έκαναν την επανεμφάνισή τους.

4.

Ο «κλαρινογαμπρός» Τζόνσον!

Το τρομερό δίδυμο -ειδικά ο Don Johnson- στην πραγματικότητα καθιέρωσε το στιλ T-shirt, χαλαρό παντελόνι και μπλέιζερ. Από το 1984 που άρχισε η προβολή της σειράς, εξάλλου, η παραγωγή είχε στη διάθεσή της ως συμβούλους μερικούς από τους πιο διάσημους Ιταλούς σχεδιαστές, μεταξύ των οποίων ο Vittorio Ricci, ο Gianni Versace και Hugo Boss!

5.

«Αγγελοι» με καυτά σορτσάκια!

H σειρά -κυρίως η σταρ Farah Fawcett- συνέβαλε στο να καθιερωθούν μερικές από τις πιο βασικές τάσεις της εποχής του ’70, μεταξύ των οποίων τα λουλουδάτα παντελόνια, τα καρό πουκάμισα, τα κοστούμια και φυσικά τα παντελόνια-καμπάνα.

6.

Το «Mad Men» έδειξε τον δρόμο

Το Mad Men ξεκίνησε το 2007 και προβάλλεται ακόμη στις ΗΠΑ – και όχι μόνο. Το θέμα του είναι ο Donald Draper, μυστηριώδες αλλά εξαιρετικό ταλαντούχο στέλεχος σε ένα από τα πιο δυνατά διαφημιστικά γραφεία στη Νέα Υόρκη του ’60. Η επιρροή του ήταν τέτοια, που υπήρξαν οίκοι, όπως η Banana Republic το 2011 και η Miuccia Prada το 2012, που κυκλοφόρησαν ολόκληρη συλλογή αφιερωμένη στη σειρά.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...