Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ο ΕΚΑΜίτης που «αιχμαλώτισε» τον σκληρό Ριζάι

Πώς ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που έχει συλλάβει δύο φορές στο παρελθόν του διαβόητο κακοποιό τον έπεισε να παραδοθεί, βάζοντας τέλος στην ομηρία των πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ενα τρανζίστορ τυλιγμένο με μονωτική ταινία και δύο καλώδια ήταν η… βόμβα του Αλβανού βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, o οποίος για ένα δραματικό 24ωρο κρατούσε ομήρους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους απειλώντας να τινάξει ολόκληρη τη φυλακή στoν αέρα. Στο αίσιο τέλος που είχε το θρίλερ του Μαλανδρίνου καταλυτικό ρόλο έπαιξε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. (συγκεκριμένα ΕΚΑΜίτης) που κατάφερε να πείσει τον γνωστό κακοποιό να παραδοθεί.

Ο ίδιος αξιωματικός, που έχει συλλάβει άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν τον Αλκέτ Ριζάι, έχει ξαναζήσει παρόμοιο θρίλερ με πρωταγωνιστή τον βαρυποινίτη και τον είχε και τότε πείσει να παραδοθεί. Αυτή η «κοινή τους πορεία» είναι η αιτία, εξάλλου, που έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Αλβανού πιστολέρο και του αξιωματικού της ΕΚΑΜ.

Η αρχή του τέλους για το θρίλερ ξεκίνησε λίγο πριν τις 20.30 το βράδυ της Κυριακής, όταν ο Ριζάι μέσα από τον χώρο όπου κρατούσε ομήρους τους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους βοηθούμενος από δύο συμπατριώτες του, επίσης κρατουμένους στις φυλακές, κοίταξε στο προαύλιο από ένα σπασμένο τζάμι. Εκεί είδε τους ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές της ΕΚΑΜ και κατάλαβε το αυτονόητο: δεν θα έκανε βήμα παραπάνω! Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ριζάι δημοσίως είχε πει στο παρελθόν πως τους μόνους που «θεωρεί άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι ΕΚΑΜίτες», οι οποίοι έχουν πάρει μέρος στις δύο από τις τρεις συλλήψεις του.

Ετσι, λοιπόν, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από τη στιγμή που ο βαρυποινίτης είδε τον γνώριμό του αξιωματικό της ΕΚΑΜ. Ηταν σε εκείνον αποκλειστικά που απευθύνθηκε για να πάρει εγγυήσεις και με εκείνον έγινε ο καθοριστικός διάλογος που οδήγησε στην παράδοσή του. Μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είπε στον διαπραγματευτή: «Εχω κάνει και χειρότερα από αυτά που με κατηγορείτε».

Επειτα από τον διάλογο με τον παλιό του γνώριμο αξιωματικό της ΕΚΑΜ, ο κακοποιός άφησε κάτω τον -υποτιθέμενο- εκρηκτικό μηχανισμό, σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε, με αποτέλεσμα να λήξει ο κόκκινος συναγερμός που είχε σημάνει στις φυλακές του Μαλανδρίνου από το βράδυ του Σαββάτου. Μάλιστα, όσοι από τους αστυνομικούς βρέθηκαν έξω από τις συγκεκριμένες φυλακές έπειτα από το αίσιο τέλος της ομηρίας έφεραν στο μυαλό τους την τελευταία σύλληψη του Ριζάι, στην περιοχή του Ωρωπού το 2008. Τότε ο κακοποιός, βέβαια, είχε βαρύ οπλισμό (χειροβομβίδες, καθώς και οπλοπολυβόλα Καλάσνικοφ και Ούζι), πλην όμως και πάλι ο συγκεκριμένος αξιωματικός της ΕΚΑΜ τον είχε πείσει να παραδοθεί, δίνοντας αναίμακτο τέλος και σε εκείνη την απόπειρα.

Τώρα ο Ριζάι έχει μεταφερθεί σε κελί της απομόνωσης μαζί με τους δυο Αλβανούς συνεργούς του και πλέον αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα προστεθεί στον -ήδη ογκώδη από κακουργήματα- φάκελο του επικίνδυνου κακοποιού.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ 


Ο κόκκινος συναγερμός και ο κωδικός «Πολυδεύκης»

Το θρίλερ για γερά νεύρα με πρωταγωνιστή τον διαβόητο κακοποιό Αλκέτ Ριζάι ξεκίνησε στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε  σήμανε ο συναγερμός στις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα διαχείρισης περιστατικών έκτακτης ανάγκης και κρίσεων με την κωδική ονομασία «Πολυδεύκης».

Μετά την αρχική ενημέρωση των αστυνομικών αρχών, ενισχύθηκε η εξωτερική φρουρά με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας και των όμορων αστυνομικών διευθύνσεων, ενώ δυνάμεις της Ασφάλειας, των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος και των Περιφερειακών Αστυνομικών Υπηρεσιών απέκλεισαν την περίμετρο των φυλακών και όλη την ευρύτερη περιοχή. Προοδευτικά κατέφθασαν και οι ειδικές αστυνομικές ομάδες της ΕΚΑΜ μαζί με πέντε ειδικούς διαπραγματευτές, ψυχολόγους της ελληνικής αστυνομίας και την ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ).

Αργά το βράδυ του Σαββάτου και ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, οι ελπίδες για θετική έκβαση της υπόθεσης άρχισαν να αναπτερώνονται, όταν ο ένας από τους έξι ομήρους κατάφερε να διαφύγει της προσοχής των τριών κρατουμένων και να δραπετεύσει. Ωστόσο την οριστική λύση έδωσε μερικές ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8.20 το βράδυ της Κυριακής, ο αξιωματικός της ΕΚΑΜ ο οποίος έπεισε τον Αλβανό κακοποιό να παραδοθεί.


Ο διάλογος που έβαλε τέλος στο θρίλερ 

– Ριζάι: Αν προσπαθήσω να φύγω θα με χτυπήσετε;

– Αξιωματικός: Εσύ τι νομίζεις, ότι θα σου επιτραπεί να φύγεις μέσα από τη φυλακή σαν κύριος; Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Στο λέω με ειλικρίνεια και το ξέρεις: θα σε χτυπήσουμε.

– Ριζάι: Αν παραδοθώ, όμως, πώς θα μου φερθείτε; Μου εγγυάσαι εσύ προσωπικά και για τους δύο συντρόφους μου;

– Αξιωματικός: Αλκέτ, με ξέρεις και σε ξέρω. Αν παραδοθείς, έχεις τον λόγο μου, κανείς δεν θα σε πειράξει, όπως έχει γίνει κι άλλες φορές… Εγώ σου το εγγυώμαι αυτό και για σένα και για τους δικούς σου ανθρώπους.

– Ριζάι: Εντάξει… Αφού το λες εσύ… Αφού εγγυάσαι… Ας το λήξουμε εδώ.


Ο ρόλος της Σούλας και η επικοινωνία με τον Σάκη Κεχαγιόγλου

Καταλυτικό ρόλο στο πολύωρο θρίλερ που έληξε με την απελευθέρωση των πέντε ομήρων έπαιξαν ο συνήγορος του γνωστού βαρυποινίτη, Σάκης Κεχαγιόγλου και η σύντροφος του κακοποιού, Ασπασία Μητροπία. Η «Σούλα από το Περιστέρι» ή «Σούλα του Ριζάι», όπως είναι γνωστή στο πανελλήνιο, φέρεται να απηύθυνε έκκληση στον αγαπημένο της να τερματίσει την ομηρία, η οποία φαίνεται να «βάρυνε» στην απόφαση του κακοποιού να παραδοθεί.

Η σύντροφος του διαβόητου βαρυποινίτη, η οποία είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για τη συμβολή της στην απόδραση του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο, αποφυλακίστηκε πριν από λίγες μέρες από τις φυλακές Ελαιώνα. Τα τρία χρόνια που παρέμεινε στη φυλακή δεν ξέχασε τον έρωτά της για τον 39χρονο κακοποιό από την Αλβανία, για τον οποίο αμέσως μετά την απελευθέρωσή της είχε δηλώσει ότι είναι ο «άντρας της ζωής της» και ότι θα τον στηρίζει πάντα.

«Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για το αίσιο τέλος αυτού του δυσάρεστου γεγονότος. Η ψυχραιμία και η ηρεμία όλων των εμπλεκομένων οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Οταν μέτρο και κριτήριο είναι η ανθρώπινη ζωή και η σωματική ακεραιότητα, τότε τα πράγματα πηγαίνουν κατ’ ευχήν», δήλωσε στην «Espresso» ο Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του θρίλερ απηύθυνε αντίστοιχη έκκληση στον 39χρονο κακοποιό, ενώ του έστειλε και μήνυμα με το οποίο -ανάμεσα στα άλλα- τον παρακαλούσε ως δικηγόρος και φίλος του να παραδοθεί.


Να φτάσει μέχρι τέλους τον προέτρεψε η μάνα του

Την απόπειρα απόδρασής του είχε προαναγγείλει ο Αλκέτ Ριζάι σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες σε αλβανική εφημερίδα. Τότε είχε πει στον Αλβανό δημοσιογράφο ότι η ελληνική πολιτεία τον έχει αδικήσει και πως ο ίδιος θα προσπαθήσει να διαφύγει από τις φυλακές έχοντας μαζί του «μια αλβανική σημαία», στην περίπτωση που τον πυροβολήσουν και σκοτωθεί, ώστε «να έχω μαζί μου στον τάφο μου τη σημαία τις πατρίδας μου».

Το εγχείρημα να καλυφθεί με «εθνικό μανδύα» η περίπτωση του βαρυποινίτη κακοποιού είναι φανερό και στις προκλητικές δηλώσεις της μητέρας του Ριζάι σε αλβανικά ΜΜΕ: «Ο γιος μου κρατείται παράνομα από το ελληνικό κράτος εδώ και δεκατρία χρόνια. Καλώ την αλβανική κυβέρνηση να επέμβει»! Μάλιστα η ίδια δεν παρέλειψε να στείλει και μήνυμα συμπαράστασης στον γιο της, εμψυχώνοντάς τον «να φτάσει μέχρι το τέλος» διότι «είναι αθώος». «Ολόκληρη η Αλβανία είναι περήφανη για σένα» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση απελευθέρωσης των πέντε σωφρονιστικών υπαλλήλων και ουδείς γνώριζε αν θα επέστρεφαν σώοι στις οικογένειές τους.


Τρίτη και φαρμακερή (απόδραση) για τον πιστολέρο

«Αγγελος δεν είμαι. Ουδείς αναμάρτητος»! Η παραπάνω φράση, την οποία είχε «δανειστεί» ο διαβόητος κακοποιός Αλκέτ Ριζάι για να περιγράψει τον εαυτό του στο δικαστήριο, χαρακτηρίζει όσο καμία την πορεία του 39χρονου βαρυποινίτη. O Αλκέτ Ριζάι γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974, όμως το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα πρώτη φορά το 2003, καθώς ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε και έδωσε εντολή στα μέλη της συμμορίας του να σκοτώσουν τον Θανάση Κορωπιώτη επειδή θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα.

Ωστόσο ο λόγος στον οποίο οφείλει τη «φήμη» του  δεν είναι άλλος από τις επεισοδιακές αποδράσεις του από τη φυλακή. Το πρώτο «φλερτ» με την ελευθερία έγινε στις 4 Ιουνίου 2006, όταν απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συνελήφθη στη Βοιωτία, αλλά και πάλι η παραμονή του στη φυλακή είχε ημερομηνία λήξης, καθώς στις 22 Φεβρουαρίου 2009 πραγματοποίησε τη δεύτερη πετυχημένη απόδρασή του, πάλι με ελικόπτερο και πάλι μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Μερικούς μήνες αργότερα συνελήφθη εκ νέου στο Γραμματικό μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία. Η τρίτη απόπειρα απόδρασής του από τις φυλακές δεν είχε την ίδια κατάληξη με τις προηγούμενες, αφού παραδόθηκε προτού ολοκληρώσει το σχέδιό του.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...