Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Πρωινός «απολογισμός» του κυρίου «Αλλου Ανθρώπου»

«Δεν σου κάνω τον άγιο, αχ, αμάρτησα...» λέει το...

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει πρεμιέρα στο Anodos αυτή την Πέμπτη 28/3

Ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινάει τις εμφανίσεις του στο Anodos...

Eurojackpot πάρτι σε κατάστημα ΟΠΑΠ στον Βύρωνα με τη Μαρίνα Σάττι

Στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Τραγουδιού κινείται το Eurojackpot....

«Ψυχοκόρες»: Ο γοητευτικός απατεώνας Τάσος Μέρμηγκας

Όσα θα δούμε στο αποψινό διπλό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Ο Τάσος...

Το νέο trend που οδηγεί σε ανορεξία

Το thigh gap, η ιντερνετική τρέλα που παρακινεί σε αδυνάτισμα ώστε να μην… ακουμπάνε οι μηροί!

Την έντονη ανησυχία των ειδικών έχει προκαλέσει η νέα ιντερνετική τρέλα, που παρακινεί έφηβες και νέες γυναίκες να προσπαθούν να επιτύχουν έναν μη ρεαλιστικό και πιθανά επικίνδυνο στόχο απώλειας βάρους, ώστε να γίνουν τόσο αδύνατες, που να μην ακουμπάνε μεταξύ τους οι μηροί τους, ακόμα και όταν τα πόδια τους είναι ενωμένα.251236jmnkjlkm2

Γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, από ορθοπεδικούς μέχρι ενδοκρινολόγους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επίτευξη του thigh gap, όπως ονομάζεται στις σχετικές ιστοσελίδες. Οπως λένε, μόνο μερικά εξαιρετικά αδύνατα μοντέλα διαθέτουν από τη φύση τους αυτό το κενό. «Το θέμα της εστίασης σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος είναι πολύ κοινό. Το καινούργιο είναι ότι τέτοιου είδους μόδες αποκτούν πλέον μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των social media και του ίντερνετ» υποστηρίζει η Κλερ Μάισκο της Αμερικανικής Ενωσης Διατροφικών Διαταραχών. Οταν η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στέκεται με τα πόδια ενωμένα, οι μηροί τους ακουμπάνε. Μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει τόσο αδύνατους μηρούς που δεν ακουμπάνε μεταξύ τους. Το thigh gap, δηλαδή το κενό που δημιουργούν τα πόδια σε αυτό το σημείο, είναι κατά κύριο λόγο θέμα σωματότυπου και γονιδίων, καθώς ακόμα και οι πιο αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να μην το διαθέτουν. «Πρέπει να είναι κανείς και αδύνατος και να έχει ανοιχτή λεκάνη» εξηγεί η ορθοπεδικός χειρουργός και ειδική σε θέματα fitness από το Πίτσμπουργκ, Γουόντα Ράιτ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η νέα αυτή τρέλα ευθύνεται για θανάτους ή πόσα περιστατικά διατροφικών διαταραχών οφείλονται σε αυτή. Οι ειδικοί εκτιμούν όμως ότι «η έκθεση σε online εικόνες ακραίων στάνταρ ομορφιάς και η επιθυμία σύγκρισης μαζί τους αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών.

«Οι νεαρές κοπέλες που έχουν εμμονή με το βάρος τους αναζητούν την κοινωνική αποδοχή μέσα από αυτή» εξηγεί η κοινωνιολόγος του San Jose State University, Νάταλι Μποερό, τη στιγμή που η ειδικός σε θέματα σωματικού image του University of California, Αμπιγκεϊλ Σάγκεϊ προσθέτει ότι επειδή το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με το χαμηλότερο κοινωνικό στάτους, η επίτευξη ενός καλλίγραμμου σώματος είναι ένα μέσο βελτίωσης αυτού.

Το αντίθετο κίνημα

Παρά τον χαμό με τη νέα μόδα στα social media, δημιουργείται δειλά δειλά κι ένα αντίθετο κίνημα. Τα κορίτσια που συμμετέχουν σ’ αυτό χλευάζουν τη νέα εμμονή μέσα από τα social media. Βίντεο στο YouTube με τίτλο «5 ways to fake a thigh gap» προτείνει, για παράδειγμα, στα κορίτσια που θέλουν να αποκτήσουν κενό ανάμεσα στα πόδια τους, απλώς να τα… ανοίξουν, ενώ στο twitter η χρήστρια Common White Girl δηλώνει ανακουφισμένη που οι μηροί της ακουμπάνε μεταξύ τους, γιατί έτσι γλίτωσε το κινητό της από πτώση.

Χαμός με την καινούργια μόδα στα social media

Το Tumblr, το Pinterest και το facebook βρίθουν από φωτογραφίες εξαιρετικά αδύνατων κοριτσιών που επιθυμούν να επιδείξουν το κατόρθωμά τους ή να γκρινιάξουν για την αποτυχία τους να διώξουν το λίπος από το συγκεκριμένο σημείο του σώματός τους. «Το thigh gap μου είναι τεράστιο» αναφέρει μια χρήστρια του Tumblr, ενώ μια άλλη με το ψευδώνυμο skinnysizezero προσπαθεί να δώσει κουράγιο σε όσες κάνουν δίαιτα, λέγοντας «μαζί μπορούμε να χάσουμε βάρος. Μαζί μπορούμε να γίνουμε size zero με ένα όμορφο thigh gap και επίπεδο στομάχι. Μαζί μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένες και να πούμε επιτέλους ότι αγαπάμε τα σώματά μας». Την ίδια στιγμή, ακόμα μια χρήστρια με το ψευδώνυμο starving for perfection παραπονιέται για το ανύπαρκτο κενό ανάμεσα στους μηρούς της και χαρακτηρίζει τον εαυτό της «χοντρή, χοντρή, χοντρή».

Ο λογαριασμός twitter «Cara’s thigh gap» είναι αφιερωμένος στο εξαιρετικά αδύνατο σώμα του μοντέλου Κάρα Ντελαβίν, ενώ δεκάδες σελίδες στο facebook και άλλα sites προτείνουν δίαιτες και ασκήσεις γυμναστικής ειδικά για την επίτευξη του thigh gap.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...