Η σωματική άσκηση ασπίδα στον καρκίνο

Ερευνες δείχνουν ότι και το καθημερινό περπάτημα μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης στο μαστό.

Η αξία της σωματικής άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού επιβεβαιώνεται από όλο και περισσότερες έρευνες. Η πιο πρόσφατη, που έγινε από Αμερικάνους σε ένα τεράστιο πληθυσμιακό δείγμα, έδειξε ότι ακόμη και μια πολύ ήπια μορφή άσκησης, το περπάτημα μιας ώρας καθημερινά, είναι ικανή να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης, αλλά μειώνει και κατά 50% τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου! Συγκεκριμένα, 74.000 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για διάστημα δεκαεπτά ετών και διαπιστώθηκε ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που περπατούν γύρω στα 5,6 χλμ. την ώρα επί μία ώρα καθημερινά μειώνουν κατά 14% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες δε που ακολουθούσαν πιο έντονη μορφή άσκησης, διαπιστώθηκε ότι χαίρουν ακόμη μεγαλύτερης προστασίας, αφού εμφάνισαν κίνδυνο καρκίνου του μαστού μειωμένο κατά 25%! Πώς είναι δυνατόν όμως η άσκηση να προλαμβάνει μια τόσο σοβαρή ασθένεια; Ο τρόπος που επιδρά στην πρόληψη της παχυσαρκίας συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τη δράση της στον οργανισμό μας. Επιπλέον, είναι από τα λίγα στοιχεία της καθημερινότητάς μας, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, που βοηθούν το σώμα μας να θυμάται τις λειτουργίες για τις οποίες έχει «σχεδιαστεί». Εφόσον λοιπόν λειτουργεί πιο φυσιολογικά, μειώνονται οι πιθανότητες για αυτοάνοσες διαδικασίες που οδηγούν μεταξύ άλλων και σε καρκίνο.

Τα άμεσα αποτελέσματα της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

Μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, που είναι υψηλά κυρίως στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτές οι ορμόνες ενοχοποιούνται και για τη γέννηση κακοηθειών.

Μειώνοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης και του αυξητικού παράγοντα Ι (IGF-I). Η συγκεκριμένη ορμόνη διεγείρει την κυτταρική διαίρεση, η οποία όταν λειτουργεί εκτός ελέγχου, οδηγεί σε καρκίνο.

Βελτιώνοντας την ανοσολογική απάντηση που εμπλέκεται στις καρκινικές διαδικασίες. Οι ανοσολογικοί παράγοντες, εκ των οποίων και κάποιες διαφοροποιήσεις της ανοσολογικής λειτουργίας, όπως και τα επίπεδα των προσταγλανδίνων, μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι προσταγλανδίνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές βιοχημικές διεργασίες. Εμπλέκονται στη σύνθεση ορμονών και στον περιορισμό των φλεγμονών.

Βοηθώντας στη διατήρηση του βάρους για την αποφυγή αυξημένου δείκτη μάζας σώματος και λίπους στην κοιλιακή χώρα που είναι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Τα έμμεσα αποτελέσματα της άσκησης που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο του μαστού:

Καλύτερος τρόπος ζωής. Λιγότερο κάπνισμα, μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης.

Τέλος, έχει διαπιστωθεί ότι η τακτική άσκηση και ο αντίστοιχος τρόπος ζωής βοηθούν τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τα φαρμακευτικά σχήματα που ακολουθούν οι καρκινοπαθείς, να συνέρχεται πιο γρήγορα από τις επεμβάσεις, αλλά και να διατηρεί καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ