Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Μετά το χαμό της μητέρας μου, ο ερχομός της κόρης...

Οι τηλεοπτικές κάμερες συνάντησαν τον Γιώργο Αγγελόπουλο στην πρόβα...

«Ο Γιατρός»: Βλέποντας την Κέλλυ και τον Γρηγόρη να έχουν έρθει κοντά,...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο Γιατρός».Βλέποντας την Κέλλυ...

Νίνα Λοτσάρη: «Τρώω ό,τι θέλω απλά τρώω λίγο»

Η Νίνα Λοτσάρη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής...

Θοδωρής Μαραντίνης: «Γιατί στο γάμο έχεις συνεπιμέλεια και ξαφνικά με το που...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης παραχώρησε μια συνέντευξη σε διαδικτυακή εκπομπή...

Η μάχη της κουτάλας στην tv με φόντο τους αγρούς

Συνταγές με… φόντο την επαρχία αλλά και ταξίδια από τους «σεφ των καναλιών» είναι το φετινό κυρίως πιάτο στις εκπομπές που νοστιμεύουν την ζωή μας.

Ετοιμαστείτε για τη μάχη της… κουτάλας! Οι σεφ μπαίνουν στις κουζίνες των καναλιών και με «όπλο» τα σκεύη τους προτείνουν, ο καθένας από το πόστο του, τη δική τους γευστική πρόταση. Φέτος κυρίαρχο στοιχείο είναι τα ταξίδια, φυσικά μετά μαγειρέματος. Τι και αν η Ελληνίδα νοικοκυρά βάζει μετά βίας τον επιούσιο στο τραπέζι; Φαίνεται ότι από τη μόδα των μεξικάνικων σειρών περάσαμε στα ριάλιτι, και από τη διασκευή ξένων σειρών στη μόδα της μαγειρικής που συνεχίζει να έχει πέραση. Οι σεφ έχουν μετατραπεί σε τηλεστάρ και ο καθένας έχει τους δικούς του φανατικούς θαυμαστές. Η φήμη τους έχει μάλιστα εξαργυρωθεί πολλάκις σε διαφημιστικά σποτ, αφού έχουν αναδειχθεί σε ένα είδος νέου celebrity. Ξαφνικά, δεν ενδιαφέρει μόνο η μαγειρική τους πρόταση, αλλά και η προσωπική τους ζωή και όλα όσα ακολουθούν τη φήμη ενός διάσημου αστέρα.

Οπως και πέρυσι, έτσι και σε αυτήν την τηλεοπτική σεζόν οι σταθμοί θεώρησαν υποχρέωσή τους να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον μία αυτόνομη εκπομπή μαγειρικής, η οποία υπόσχεται ευφάνταστες δημιουργίες με προϊόντα από την ελληνική γη και πιάτα που θα έχουν χαμηλό κόστος, αλλά δεν θα υστερούν σε γεύση κι εμφάνιση. Οι μάγειροι πιάνουν δουλειά κι ετοιμάζονται να καταπλήξουν. Κάθε κανάλι και μια τηλεοπτική πρόταση. Ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης και ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου ενώνουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για το καλό φαγητό σε μια εκπομπή που ετοιμάζουν αυτόν τον καιρό πυρετωδώς για το Star. Οι δυο τους θα ανοίγουν την τηλεοπτική τους κουζίνα και θα μαγειρεύουν μαζί, με έμπνευση την εμπειρία τους.

Κόντρα στα δελτία ειδήσεων895665hnjnh8563

Ο Βασίλης Καλλίδης κάνει πρεμιέρα στον Alpha στις 19 Οκτωβρίου, στις 8.00 το βράδυ, απέναντι από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των άλλων καναλιών. Ο σταθμός θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη εναλλακτική πρόταση για τα βράδια του Σαββάτου. Ο μάγειρας θα επιχειρήσει να χωρέσει… ολόκληρη την Ελλάδα σε ένα πιάτο. Η εκπομπή του «Νόστιμη γη» θα ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της χώρας και θα παρουσιάζει το προϊόν εκείνο που ξεχωρίζει σε κάθε περιοχή. Σύγκλινο Μάνης, λαλάγγια Καλαμάτας, αβγοτάραχο Μεσολογγίου, απάκι Κρήτης, γίγαντες Καστοριάς, φάβα Σαντορίνης. Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει στις πιο… νόστιμες και φιλόξενες γωνιές της χώρας με αφορμή θεματικές γιορτές τοπικών προϊόντων, φεστιβάλ και πανηγύρια και συναντά ανθρώπους που έχουν δημιουργικές ιδέες για τον τόπο τους και τα προϊόντα του, αλλά και μουσικούς, καλλιτέχνες και λαϊκούς ήρωες της ελληνικής περιφέρειας.

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος έχει βρει τηλεοπτική στέγη στο Mega κι ετοιμάζεται στα μέσα Νοεμβρίου να κάνει τη δική του πρόταση με την εκπομπή «Χωρίς συνταγή». Με τη σειρά του, θα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και θα μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα από τη μάνα γη προτείνοντας ελληνικά πιάτα που θα «σερβίρουν» την παράδοση του τόπου. Μάνη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη είναι μερικοί από τους σταθμούς του κι έπεται συνέχεια. Ο Γιάννης Λουκάκος θα συνεχίσει και φέτος από το Mega να κάνει σεμινάρια μαγειρικής, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα έχει κοντά του επωνύμους για μαθητές, αλλά τηλεθεατές. «Από την Πόλη έρχομαι» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής που θα παρουσιάζει στο ίδιο κανάλι η σύγχρονη Λωξάντρα της ελληνικής τηλεόρασης.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, διάσημη μαγείρισσα από την Κωνσταντινούπολη, θα παρουσιάζει πολίτικες συνταγές σε μια εκπομπή που θα ταξιδεύει πολύ στην Ελλάδα και θα έχει άρωμα και χρώμα μεσογειακό.

Η σεφ Ντίνα Νικολάου βρήκε στέγη στον ΣΚΑΪ και θα παρουσιάζει την εκπομπή «Ελλήνων γεύσεις», ενώ στο πρόγραμμά του ο τηλεοπτικός σταθμός εξακολουθεί να έχει τις εκπομπές «Chef στον αέρα» με την Ελένη Ψυχούλη και «Γλυκές αλχημείες» με τον Χρήστο Παρλιάρο. Και μια άφιξη από τα παλιά: ο Ευτύχης Μπλέτσας εντάσσεται στο δυναμικό του καναλιού Ε με τη δική του γευστική πρόταση.

Οικονομικά μενού εν μέσω κρίσης με  «cucina povera»

Η τηλεόραση ανήγαγε τις εκπομπές μαγειρικής σε «must». Και φυσικά, για να μη βαριέται ο τηλεθεατής, φρόντισε να τους δώσει διαφορετική μορφή. Κάπως έτσι, οι νέου τύπου εκπομπές μαγειρικής ξεκίνησαν ως ριάλιτι («Εφιάλτης στην κουζίνα» στον Alpha) και πήραν τη μορφή διαγωνισμού («Master Chef» στο Mega), αλλά και ταξιδιωτικής εκπομπής («Μπουκιά και συχώριο» στο Mega), δημιουργικής ζαχαροπλαστικής («Γλυκιές αλχημείες» στο Mega), πρακτικής εκμάθησης («Σεφ στον αέρα» στον ΣΚΑΪ) και σεμιναρίων («Dr. Cook» στο Μega). Μόνο που στην εποχή της κρίσης η μαγειρική έχει αναχθεί σε… cuccina povera (φτωχή κουζίνα), δηλαδή σε κουζίνα της ένδειας, η οποία βασίζεται σε συνταγές προερχόμενες από την ανάγκη για ανακύκλωση υλικών που είχαν περισσέψει από τα γεύματα της εβδομάδας, αποφεύγοντας τις γκουρμέ προτάσεις που επικρατούσαν μόλις πριν από δυο χρόνια στην ελληνική τηλεόραση.

Γιατί όμως τα κανάλια επιμένουν μαγειρικά; Είναι μόνο η μόδα της εποχής; Η μαγειρική ως τηλεοπτικό προϊόν έχει μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά formats (ριάλιτι, talent, ντοκιμαντέρ) και σε διαφορετικές ζώνες μετάδοσης, άρα απευθύνεται σε όλους. Εχει χρώμα, κανόνες, ταυτότητα κι επιπλέον είναι ιδανικό τηλεοπτικό είδος για οικονομίες σε κρίση, το λεγόμενο «φάτε, μάτια, ψάρια».

Η σωστή διατροφή

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί κανείς να πει ότι η τηλεόραση θέλει τη μαγειρική στο πρόγραμμά της. Επειδή η σωστή διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία, την ομορφιά, την ευεξία, την παραγωγικότητα και τη σωστή ανάπτυξη. Επειδή ο κόσμος δεν έχει πολύ χρόνο και αναζητεί εύκολες και γρήγορες συνταγές, με σωστά υλικά, ώστε να μη στερείται την ποιότητα στη διατροφή του. Προκειμένου επίσης να αναδειχθεί η ελληνική-μεσογειακή κουζίνα που θεωρείται κορυφαία στον κόσμο κι επειδή η μαγειρική είναι επικοινωνία.

Υπάρχει όμως μία ακόμη απλή απάντηση. Ο χώρος της εστίασης έχει πληγεί με πτώση 40%, ενώ εκείνος της διατροφής έχει υποστεί μείωση 6%-10%. Ο Ελληνας δεν βγαίνει πλέον για φαγητό, αλλά μαγειρεύει. Γιατί όλα κόβονται και περιορίζονται, όχι όμως και το φαγητό. Απλώς οι νοικοκυρές αναζητούν πλέον πιο εύκολες και οικονομικές λύσεις. Αφήστε που ως παραγωγές, οι εκπομπές μαγειρικής είναι οικονομικές…

Στα χνάρια του Ράμσι και του Μπουρντέν!6565hhnh56

Οι εκπομπές μαγειρικής ξεκίνησαν στην Αμερική τη δεκαετία του ’40 από το ραδιόφωνο, για να περάσουν στην τηλεόραση μέσω τοπικών τηλεοπτικών σταθμών και να καταφέρουν να επιβιώσουν προσαρμοζόμενες στις τάσεις κάθε εποχής. Μία από τις πρώτες εκπομπές ήταν αυτή του James Beard με τίτλο «I love to eat», που ξεκίνησε το 1946 στο κανάλι NBC. Αρχικά είχε διάρκεια δεκαπέντε λεπτών και μετά έγινε ημίωρη. Η Julia Child δεν ήταν η πρώτη τηλεοπτική μαγείρισσα, αλλά ήταν η πρώτη πετυχημένη στη δεκαετία του ’60 με την εκπομπή «Τhe French Chef». Ξεχώρισε καθώς σε μεγάλη αντίθεση με την τότε παράδοση, βούταγε τα χέρια στις σάλτσες, ανακάτευε και πέταγε τις κουτάλες στον νεροχύτη, δοκίμαζε το φαγητό κι έκανε ειλικρινή σχόλια, κάτι σαν τη δική μας Βέφα Αλεξιάδου στο ξεκίνημά της. Σήμερα κυριαρχεί ο Γκόρντον Ράμσι και τα μαγειρικά ριάλιτί του, από τα οποία εμπνεύστηκε ο Εκτορας Μποτρίνι του Alpha τον «Εφιάλτη στην κουζίνα». Τηλεφαινόμενο αποδείχθηκε ο Τζέιμι Ολιβερ που σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία.

Ο Ιταλοαμερικανός οικοδεσπότης πολλών τηλεοπτικών εκπομπών και επιχειρηματίας στον χώρο του φαγητού Μάριο Μπατάλι έχει αφήσει και αυτός το στίγμα του στην τηλεόραση. Ο Μπατάλι, ο οποίος είναι στα μαχαίρια με τον Γκόρντον Ράμσι, εμφανίζεται με βερμούδες, τσόκαρα, γυαλιά ηλίου και μακριά κόκκινα μαλλιά, με χιούμορ και έτοιμος να αφηγηθεί προσωπικές ιστορίες του κατά τη διάρκεια που μαγειρεύει.

Γεύσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ο,τι ακριβώς έκανε στη χώρα μας ο Ηλίας Μαμαλάκης με την εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο» κάνει εδώ και χρόνια στην Αμερική ο Αντονι Μπουρντέν, ένας από τους διασημότερους σεφ, αλλά και ταξιδευτές. Με πλάνα απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη, παρουσιάζει γεύσεις, συνταγές, τοπικά φαγητά. Επίσης, η Αμερικανίδα Ινα Γκάρτεν έχει μεγάλη απήχηση. Οι φαν της ενθουσιάζονται μαζί της, επειδή κυριαρχεί στην κουζίνα της, χωρίς μουσική υπόκρουση και περιττά σχόλια. Μία ακόμη σημαντική παρουσία της ζαχαροπλαστικής είναι η Ιρλανδή Ρέιτσελ Αλεν που προτιμά να τη συνοδεύουν και οι μαθητές της στην οθόνη. Οπως κάνει στη χώρα μας ο Στέλιος Παρλιάρος στις «Γλυκές αλχημείες», αλλά και ο «Dr. Cook» Γιάννης Λουκάκος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΑΡΝΕΛΗ

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζούλια Αλεξανδράτου: Call girl στα φανερά η πρώην πορνοστάρ!

Επιστροφή της Τζούλιας Αλεξανδράτου στη βιομηχανία του σεξ, όχι...

Χωρισμός για πασίγνωστο ζευγάρι στην ελληνική showbiz

Το ζευγάρι μετράει επτά χρόνια κοινής πορείας και μέχρι...

Ο αστυνομικός πρώην σύζυγος της Ελενας Ράπτη παντρεύτηκε τον… κλώνο της

Ο «ωραίος σωματοφύλακας» και πρώην σύζυγος της Ελενας Ράπτη...

Η Δούκισσα και η trans εγγονή της!

Γεννήθηκε αγόρι, επέλεξε να είναι κορίτσι και ωραία καλλιτέχνιδα....

Άδωνις σε φόρμα με γυμνάστρια «πειρασμό» του Instagram

Αντί να χτίσει καμιά νέα πτέρυγα στο ετοιμόρροπο ΚΑΤ,...