Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Τρεις για ένα τηλεπαιχνίδι

Χαμός για ένα τηλεπαιχνίδι! Συνεχίζονται τα δοκιμαστικά στο Mega...

To άγχος του ταξιδιάρη Αρναούτογλου για το «Travel Show» στον ΑΝΤ1!

«Travel Show»! Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου επιστρέφει με νέα εκπομπή...

«Σφήνα» ΑΝΤ1 για Νίκο Μουτσινά

Σε σύγχυση βρίσκεται ο Νίκος Μουτσινάς σχετικά με το...

Το λέει ακόμα η καρδούλα τού Κατσουλίνου!

Το σπίτι του Ηθοποιού γέμισε με γνωστούς αλλά και άγνωστους φίλους του θρυλικού πρωταγωνιστή των μπουλουκιών για την παράσταση προς τιμή του.

Το ατύχημα που είχε πριν από μερικούς μήνες δεν τον εμπόδισε ν’ ανέβει πάλι στη σκηνή που τόσο πολύ αγαπάει. Μπορεί να μετακινείται πλέον με το «πι», όμως ο ηθοποιός Βαγγέλης Κομμάτας, από τους θρύλους των «μπουλουκιών» του θεάτρου και ευρύτερα γνωστός ως Κατσουλίνος, πρωταγωνίστησε σε παράσταση που δόθηκε προς τιμήν του στο Σπίτι του Ηθοποιού.2225g96h89639

Το υπαίθριο θεατράκι Νίκος Κούρκουλος, στον πεζόδρομο της οδού Παναθηναίων, έξω από το ίδρυμα που έστησε με κόπο για τους συναδέλφους της η Αννα Φόνσου, γέμισε με γνωστούς και άγνωστους φίλους του Κατσουλίνου που πάτησε τα ογδόντα, αλλά το λέει η καρδούλα του! Από τους μόνιμους ενοίκους στο Σπίτι του Ηθοποιού, αναγνωρίζει την καταπληκτική δουλειά που γίνεται εκεί και περνάει καλά, όπως εξομολογείται στην «Espresso της Κυριακής», όμως… «άλλο να είσαι σπίτι σου».

Δυστυχώς, τώρα πια δεν μπορεί να συντηρήσει ένα σπίτι μόνος του. «Παίρνω 460 ευρώ. Πώς να τα χωρίσεις και πού να τα διαθέσεις πρώτα; Και τώρα ακόμη, που δεν έχω έξοδα ενοικίου ή φαγητού στο Σπίτι του Ηθοποιού, τα χρήματα δεν φτάνουν. Κάθε άνθρωπος θέλει να έχει δυο δεκάρες στην τσέπη του για να καλύπτει τα έξοδά του. Δεν μπορείς να ζεις έτσι».

Ενα ατύχημα που είχε πριν από μερικούς μήνες τον έκανε ν’ αποχωριστεί το σανίδι που είναι η μεγάλη αγάπη του. «Επεσα και χτύπησα χαμηλά στην πλάτη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στα πόδια μου. Περπατάω με το “πι”, αλλά μόλις κάνω δέκα βήματα, κουράζομαι. Κάθομαι να ξεκουραστώ και πιάνομαι, τα πόδια μου μουδιάζουν. Ταλαιπωρούμαι μήνες τώρα…» είπε μελαγχολικά, αλλά το πρόσωπό του γέμισε λάμψη μόλις ανέβηκε στη σκηνή. Στην πλατεία θεατές, ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Νίκος Βερλέκης, η Τζένη Ζαχαροπούλου, η Γιώτα Γιάννα και πολλοί ακόμη, όλοι δίνοντας το πιο θερμό τους χειροκρότημα για το μεγαλύτερο αστέρι των «μπουλουκιών».

«Κακώς ο κόσμος δεν ξέρει το μπουλούκι. Νομίζουν πως είναι κάτι το ξεπεσμένο, δεν είναι όμως έτσι. Από τα μπουλούκια βγήκαν η Βασιλειάδου, ο Αυλωνίτης, ο Ρίζος, όλοι οι μεγάλοι αστέρες. Εγώ ξεκίνησα το 1945 και πήγα παντού, σε πόλεις και χωριά. Παίζαμε σε αυτοσχέδιες σκηνές μέσα σε καφενεία, σε πλατείες, όπου υπήρχαν αίθουσες. Πολλές φορές δεν υπήρχαν καν σκηνές- τις φτιάχναμε μόνοι μας χρησιμοποιώντας σανίδια ή τελάρα. Και πηγαίναμε παντού, όχι μόνο στις πόλεις. Φτάναμε μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά. Σε πολλά από αυτά δεν είχαν ξαναδεί θεατρικές παραστάσεις».5599g8966589

Στα μπουλούκια ακολούθησε τελικά τον Κατσουλίνο και ο μεγάλος έρωτάς του, η Μπέμπα Δόξα. «Ηταν πρωταγωνίστρια των Αθηνών κι εγώ πρωταγωνιστής του μπουλουκιού στην επαρχία» λέει και συγκινείται, καθώς τη φέρνει στη θύμησή του. «Την κυνήγησα πολύ για να την κατακτήσω». Η μάνα της όμως δεν τον ήθελε: «Της είχε κάτσει στραβά ότι δούλευα στα μπουλούκια. “Μπουλουκσή” με ανέβαζε “Μπουλουκσή” με κατέβαζε… Ακουγε το όνομά μου και στραβομουτσούνιαζε. Κάποια στιγμή η Μπέμπα τής το ξέκοψε. “Μάνα” της είπε “αυτός είναι για εμένα” και της άλλαξε γνώμη. Με τον καιρό είδε κι εκείνη πως ήμουν σωστός κι αφού παντρευτήκαμε, έκανε στροφή 180 μοιρών. Πλέον έσταζε μέλι το στόμα της για εμένα». Ο Κατσουλίνος και η Μπέμπα του έκαναν μαζί περιοδείες στην επαρχία κι έμειναν αγαπημένοι μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος.

«Θα πάρεις τη Γκόλφω»

Σ’ ένα χωριό έξω από τη Σκάλα Λακωνίας το μπουλούκι του Κατσουλίνου έπαιζε τη «Γκόλφω», ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του κόσμου στην επαρχία. «Είναι γεμάτο το καφενείο κι αφού αρχίζει η παράσταση, προχωρεί και φτάνουμε στο τέλος, που η Γκόλφω παίρνει το δηλητήριο για να πεθάνει. Εγώ έπαιζα τότε τον Τάσο. Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα με θόρυβο και μπαίνει μέσα ο πρόεδρος της κοινότητας με ένα κουμπούρι στα χέρια και βαράει μία στον αέρα. Ο κόσμος τα χρειάστηκε. Κι εγώ μαζί τους! “Θα την πάρεις, ρε” μου λέει “αλλιώς δεν φεύγεις από δω μέσα”. Ηθελε ν’ αλλάξουμε το τέλος του έργου. Και τελικά έτσι κι έγινε…»

Το αφιέρωμα στο υπαίθριο θεατράκι  

Η παράσταση-αφιέρωμα στα μπουλούκια και τον Κατσουλίνο στο υπαίθριο θεατράκι του Σπιτιού του Ηθοποιού είχε… άρωμα μιας άλλης εποχής. Ο ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή και θυμήθηκε ιστορίες από τότε που όργωνε την περιφέρεια. Γύρω του μια ομάδα καλλιτεχνών πρόσφερε στον κόσμο που γέμισε τον χώρο μουσική, τραγούδι και πρόζα. Η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια Αθηνά Δόμβρου κέρδισε τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα του κόσμου μέσα από το δραματικό μουσικοθεατρικό νούμερο «Στην οδό Αθηνάς». Εντυπωσιακός ήταν και ο Δημήτρης Σόμπολας που ξεσήκωσε τον κόσμο παίζοντας με το μπουζούκι του διαχρονικά τραγούδια από το παρελθόν. Στη χαρούμενη συντροφιά της παράστασης έδωσαν το στίγμα τους και οι καλλιτέχνες Γιάννης Γουτής και Βαγγέλης Τσιγαράς. Ο τελευταίος έπαιξε μαζί με τον Κατσουλίνο και τον Γιώργο Τσάμη σ’ ένα σκετς με τίτλο «Το κατσαβίδι», με το οποίο ολοκληρώθηκε η παράσταση.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑΣ – ΦΩΤ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΗΝΑΣ 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...