Ασπίδα προστασίας οι στατίνες από εγκεφαλικά και εμφράγματα

Σύμφωνα με τις έρευνες, μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο επεισοδίων.

Ασπίδα προστασίας από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια αποδεικνύεται η χρήση των στατινών, των φαρμάκων που άλλαξαν οριστικά τον τρόπο αντιμετώπισης των βασικών αιτίων οι οποίες οδηγούν σε ασθένειες που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

Ακόμα κι αν προσεγγίσει κανείς μόνο τα στατιστικά στοιχεία, είναι ξεκάθαρο ότι το φάρμακο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την υπέρταση οδήγησε σε μείωση κατά 40%, των κρουσμάτων εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών. Ανάλογα είναι τα ευρήματα των ερευνών σε ό,τι αφορά ασθενείς με υψηλή χοληστερίνη που πήραν στατίνες με αποτέλεσμα τη ρύθμιση των τιμών στο αίμα τους, άρα και την προστασία του κυκλοφορικού τους συστήματος.

Η χορήγηση του θαυματουργού -όπως αποδεικνύεται- φαρμάκου σε συνδυασμό με την προσεκτική διατροφή και την αύξηση -όσο αυτό είναι δυνατό- της άσκησης οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους σε μια καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ζωή.

Ερευνα που διενήργησαν ειδικοί στο King’s College του Λονδίνου έδειξε ότι από 247 εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια ανά 100.000 κατοίκους το 1995, οπότε άρχισε η χορήγηση στατινών, το 2010 το ποσοστό έπεσε στο 149,5. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκράχαμ Μακ Γκρέγκορ της οργάνωσης Blood Pressure UK, τα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων έχουν πέσει δραματικά χάρη στις στατίνες, καθώς και σε άλλα φάρμακα, αφού τώρα οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους καλύτερες θεραπείες. «Οι στατίνες μειώνουν έως και κατά 40% τον κίνδυνο επεισοδίων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βρετανός καθηγητής. Η επιτυχία του φαρμάκου είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άτομα άνω των 45 ετών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στους νεότερους άντρες και γυναίκες.

Αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι συνήθως το γεγονός ότι οι νεότεροι δεν ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών για μείωση της κατανάλωσης αλατιού και πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι από μόνες τους οι στατίνες δεν γίνεται να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αν ο ασθενής δεν αποβάλλει συνήθειες που συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερίνης και οδηγούν στην υπέρταση. Σημειώνουν, τέλος, ότι πρόβλημα που θέλει προσοχή είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ