Και οι δικαστές έχουν… ψυχή!

Το Ειρηνοδικείο Καβάλας έσωσε από τον πλειστηριασμό το σπίτι 49χρονης άνεργης και καρκινοπαθούς.

Το χαμόγελο στα χείλη μιας 49χρονης άνεργης καρκινοπαθούς έφερε ξανά η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας, που έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο διαγράφοντας το υπέρογκο χρέος της! Το δικαστήριο απάλλαξε εξ ολοκλήρου τη γυναίκα (μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος) από ένα χρέος ύψους 97.314,60 ευρώ, προερχόμενο τόσο από στεγαστικό δάνειο όσο και από πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα, με την ιδιαίτερης σημασίας απόφασή του το δικαστήριο εξαίρεσε την κύρια κατοικία της 49χρονης από τον πλειστηριασμό αλλά και από την πρόσθετη υποχρέωση της καταβολής μέχρι και το 85% της εμπορικής της αξίας του ακινήτου. Σημειώνεται ότι η τελευταία απόφαση βασίστηκε σε έναν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να απαλλαγεί από την υποχρεωτική καταβολή του 85% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, όταν τεθεί ζήτημα επιβίωσης.

Το ειρηνοδικείο έκανε δεκτό το γεγονός ότι η 49χρονη πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας και σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομική κατάστασή της -μια και δεν διαθέτει επιπλέον εισοδήματα- επιδίκασε μηδενικές καταβολές για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, οπότε και θα ελεγχθεί εκ νέου η περιουσιακή κατάστασή της. Η δανειολήπτρια αναγκάστηκε να εκπροσωπηθεί μόνη της στο δικαστήριο, λόγω αδυναμίας πρόσληψης δικηγόρου.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010, «ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι συνολικό ποσό που ανέρχεται στο 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ