Εκνευρισμός για τις νέες πιέσεις

Οργή στο Μαξίμου για τα μέτρα που ζητούν και πάλι οι Βρυξέλλες!

Τελειωμό δεν έχουν τα δημοσιονομικά μέτρα που μας ζητάει να πάρουμε η τρόικα, κάτι που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δανειστές μας, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζουν την κυβέρνηση να πάρει μέσα στο 2014 επιπλέον μέτρα, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι λόγοι που προβάλλουν είναι τρεις. Καταρχάς η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ προεξοφλούν ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Δεύτερον, κρίνουν ότι θα έχουμε υστέρηση στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και, τρίτον, προμηνύουν χαμηλή εισπραξιμότητα όσον αφορά τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι σε όλες τις τελευταίες συνομιλίες που έχουν οι αρμόδιοι υπουργοί με τα μέλη της τρόικας τα κυβερνητικά στελέχη τούς εξηγούν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και πως σε περίπτωση που εξακολουθούν να τα ζητάνε επίμονα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης. Πάντως την ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου δημοσιονομικού κενού για την Ελλάδα το 2014 επιβεβαίωσε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γκιοργκ Ασμουσεν, λίγο πριν από την έναρξη πρόσφατης συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Απηύθυνε μάλιστα αυστηρότατη σύσταση στην κυβέρνηση της Αθήνας «να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία τώρα έχει διακοπεί».

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εκτός όλων των άλλων εκκρεμεί ακόμη η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να εκταμιευτεί το υπόλοιπο της δόσης που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο και ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Γ. ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ