Προσφυγή στο ΣτΕ για περικοπές συντάξεων

Συνταξιούχοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις τους είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των πρωτοδικείων και των εφετείων που έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις. Σύμφωνα με τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72%.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνταξιούχοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ υποστηρίζουν ότι από 1.11.2011 οι συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ μειώθηκαν κατά 20% και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ό έτος της ηλικίας τους μειώθηκαν για ποσά άνω των 1.000 ευρώ κατά 40%. Επίσης αναφέρουν ότι για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, ενώ οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ μειώθηκαν από το ίδιο χρονικό σημείο (1.1.2011) κατά 15%.


Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημόσιου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου. Εξάλλου οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων.
Τέλος, ένας από τους συνταξιούχους ζητεί να του επιδικαστεί το ποσό των 5.000 ευρώ για την ηθική βλάβη η οποία του προκλήθηκε από την παράνομη συμπεριφορά του ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ