Τα βιολογικά ρολόγια «χτυπούν» διαφορετικά

Ανακάλυψαν τον μηχανισμό του DNA που καταγράφει την ηλικία των οργάνων και μπορεί να μπλοκάρει τη γήρανση.

Ολα τα όργανα των ανθρώπων δεν έχουν… συγχρονισμένα ρολόγια! Αυτό είναι το συμπέρασμα Αμερικανού ερευνητή που ανακάλυψε ότι στο εσωτερικό του σώματος ένα «ρολόι» που βασίζεται στο DNA καταγράφει τη βιολογική ηλικία των επιμέρους οργάνων και ιστών στον οργανισμό και ότι ο έλεγχός του μπορεί ενδεχομένως να αναστρέψει τη γήρανση!


Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν ως βιολογικά «ρολόγια» το σάλιο, τις ορμόνες ή το μήκος των τελομερών. Το νέο «ρολόι» βασίζεται για πρώτη φορά στο ίδιο το «μόριο της ζωής», δηλαδή στο DNA, και στις αλλαγές που αυτό υφίσταται με το πέρασμα του χρόνου. Ο καθηγητής Γενετικής και Βιοστατιστικής Στιβ Χόρβαθ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γενετικής της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Βιολογίας «Genome Biology», ανέλυσε σχεδόν 8.000 δείγματα DNA από 51 διαφορετικούς υγιείς και καρκινικούς ιστούς στα κύτταρα. Ειδικότερα, εξέτασε αν και κατά πόσο η μεθυλίωση, μια φυσική διαδικασία χημικής τροποποίησης του DNA, ποικίλλει ανάλογα με την «ηλικία» ενός οργάνου ή ιστού. Η έρευνα έδειξε ότι όντως η μεθυλίωση διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών οργάνων του σώματος, σε βαθμό που διπλανά όργανα μπορεί να έχουν ηλικία που διαφέρει ακόμη και δεκάδες χρόνια!


Αυτή η παρατήρηση δείχνει ότι το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος βιολογικού «ρολογιού», το οποίο επίσης φάνηκε ότι λειτουργεί πιο γρήγορα μέχρι την ηλικία των είκοσι ετών και στη συνέχεια επιβραδύνεται σταθερά. «Θα ήταν πολύ συναρπαστικό αν τελικά μπορούσαμε να αναπτύξουμε θεραπευτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να ξαναρυθμίσουμε το “ρολόι” και να μένουμε νέοι» σχολίασε ο Χόρβαθ.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ