Βρήκε συμμάχους σε Ιταλία και Μάλτα

Το ταξίδι του Σαμαρά και το κοινό μέτωπο.

Συμμαχίες στην Ιταλία και τη Μάλτα αναζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που του ασκεί τον τελευταίο καιρό η τρόικα, αλλά και να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά τόσο από την πρωτεύουσα της Μάλτας Βαλέτα όσο και από τη Ρώμη, «η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης».


Οι δύο εταίροι του, ο Τζόζεφ Μουσκάτ και ο Ενρίκο Λέτα, έδειξαν να κατανοούν τα προβλήματα, καθώς σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουν τα ίδια και θα ήθελαν ούτως ή άλλως να υπάρξει ένα ισχυρό μέτωπο για την αντιμετώπισή τους. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «στην περίπτωση της Ελλάδας περνάμε διά πυρός και σιδήρου, και κάνουμε ό,τι είναι σημαντικό για εμάς. Προχωράμε σε δημοσιονομική εξυγίανση και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που φέρνουν την Ελλάδα πίσω στην οικονομική ομαλότητα».


Πάντως για κοινό μέτωπο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως αυτά της Μεσογείου για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έκανε λόγο τόσο ο Μαλτέζος όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην προεδρία της Ε.Ε. που θα έχουμε αρχικά εμείς το πρώτο εξάμηνο του 2014 και ακολούθως οι Ιταλοί.


Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον κ. Λέτα και ζητήματα που αφορούν την παροχή κονδυλίων για την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών στις δύο χώρες. Αυτό που τώρα αναμένουμε είναι στα επόμενα συμβούλια κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τεθεί από κοινού το θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας ενός αναχώματος στις πολιτικές που επιβάλλονται από τον ευρωπαϊκό Βορρά.


Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις δύο αυτές χώρες έγινε αυθημερόν, καθώς από σήμερα τον περιμένει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα. Καταλυτικής σημασίας πάντως θα είναι η αυριανή ημέρα, αφού ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με κύριο θέμα την υπογραφή μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας, η οποία καθυστερεί από τον περασμένο Ιούνιο, οταν αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα η Δημοκρατική Αριστερά.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ