«Χέρι» στις καταθέσεις για οφειλές στεγαστικών

Ακόμη έναν τρόπο για να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις χιλιάδων πολιτών ανακάλυψαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν οι κατασχέσεις στους καταθετικούς λογαριασμούς όσων έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.


Τις αμέσως επόμενες ημέρες περίπου 20.000 δανειολήπτες στεγαστικών που το δάνειό τους βρίσκεται στο «κόκκινο» θα λάβουν ένα σημείωμα από την τράπεζά τους που θα τους ενημερώνει για… συμψηφισμό οφειλής.


«Με την παρούσα σάς δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ … που έχουμε εναντίον σας στην υπ’ αριθμόν … σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις … συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησής σας από τον υπ’ αριθμόν … λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ …, το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόντα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ … Το παραπάνω ποσό θα σας καταλογισθεί σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα». Αυτό θα είναι το περιεχόμενο του σημειώματος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες κατόπιν απαίτησης της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαπίστωσαν ότι περίπου 20.000 πελάτες ενώ έχουν υψηλές καταθέσεις αποφεύγουν να αποπληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού τους, ευελπιστώντας σε «κούρεμα».


Σχεδόν όλοι προέρχονται από τράπεζες οι οποίες συγχωνεύθηκαν με άλλες στο πλαίσιο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος. Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει καταθέσεις 50.000 ευρώ σε μια τράπεζα και σε μια άλλη ένα στεγαστικό δάνειο του οποίου έχει αμελήσει να πληρώσει τις δόσεις του.


Τώρα που οι τράπεζες αυτές συγχωνεύθηκαν, τα στελέχη της μιας τράπεζας ανακάλυψαν ότι υπάρχουν δανειολήπτες που είχαν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, ενώ παράλληλα στην άλλη τράπεζα (συγχωνευθείσα) διάθεταν υψηλές καταθέσεις.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ