Ειδικότητα μόνο δια μέσου της υπαίθρου

Το αγροτικό υποχρεωτικό για όλους τους γιατρούς.

Το αγροτικό τους θα κάνουν και πάλι υποχρεωτικά όλοι οι γιατροί, όπως εξήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας! Με τον τρόπο αυτό θα επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα αγροτικά ιατρεία, ακόμη και αυτά που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες, άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που θα καθιστά υποχρεωτική την υπηρεσία υπαίθρου για όλους τους γιατρούς.

Οπως τόνισε ο υφυπουργός, «δεν θα μπορεί να θεσμοθετηθεί τίτλος ιατρικής ειδικότητας, αν δεν προσκομιστεί έγγραφο που να αποδεικνύει ότι ο γιατρός έχει εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους γιατρούς εκείνους που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στο εξωτερικό. Ενας γιατρός δεν θα μπορεί να προσληφθεί στο ΕΣΥ, αν δεν έχει εκπληρώσει τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός». Επίσης, αν ένας γιατρός δεν έχει κάνει το αγροτικό του, δεν θα μπορεί να κάνει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφτούν τα αγροτικά ιατρεία ανά την Ελλάδα, που είναι ουκ ολίγα. «Μιλάμε για 1.500 περιφερειακά ιατρεία. Ομως εκτός από τα περιφερειακά ιατρεία, οι αγροτικοί γιατροί θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και στα κέντρα υγείας της χώρας, τα οποία είναι περίπου 300».

Με την ίδια τροπολογία θα αλλάξει και το καθεστώς για τους επικουρικούς γιατρούς, δίνοντάς τους κίνητρα για να υπηρετήσουν ως επικουρικοί σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία. Ο χρόνος σύμβασης αυτών θα παραταθεί για τρία χρόνια.

Τέλος, ο υφυπουργός σημειώνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Σήμερα έχουμε την παράλληλη λειτουργία δύο δημόσιων υποσυστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από τη μια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία και, από την άλλη, τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ και τις δομές της αυτοδιοίκησης. Στόχος είναι κάποια στιγμή να επέλθει η σταδιακή ενοποίησή τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ