Τα νοικοκυριά έχασαν ακόμη 3,1 δισ. ευρώ

Δραματικά ποσοστά για τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Συνεχώς μειούμενα εμφανίζονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών στη χώρα μας λόγω των εφαρμογών του μνημονίου και των επαχθών μέτρων, που επιβάλλονται με ασταμάτητο ρυθμό. Το αποδεικνύουν περίτρανα τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που ανακοινώθηκαν χθες και αναφέρουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία εξυπηρετούν νοικοκυριά ελέω κρίσης απώλεσαν συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι! Ητοι, από 33,2 δισ. το 2012 στα 30,1 δισ. το 2013. Το ποσοστό της μείωσης φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο 9,3%!

Οπως σημειώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αυτή μείωση των εισοδημάτων οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

Οπως είναι λογικό, αυτή η μείωση του εισοδήματος έχει αλυσιδωτές συνέπειες, κυριότερη εκ των οποίων είναι η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερα. Ετσι, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,6% (ή, εάν αναφερθούμε σε ποσά, από 35,4 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2012 έπεσε στα 32,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2013). Μια ακόμη συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος ήταν η συρρίκνωση της αποταμίευσης. Κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ποσοστό αποταμίευσης (που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα) ήταν -8,7% κατά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Εξίσου δραματικά πάντως είναι και τα ποσοστά που αφορούν την ανεργία: τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση τα επίσημα στοιχεία (που σχεδόν ποτέ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ πιο δραματική), έχουν χάσει τη δουλειά τους 900.000 άτομα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Εννοείται πως τις μεγαλύτερες απώλειες είχε ο ιδιωτικός τομέας, στον οποίο απωλέσθησαν 737.100 θέσεις εργασίας! Αντιθέτως, στο Δημόσιο υπήρξε και μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ