Αυστηρό… ξεσκόνισμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τα «ψίχουλα» που βαφτίζονται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» θα δοθούν (αν και όταν δοθούν) με αυστηρά κριτήρια σε όσους το ζητήσουν και φυσικά το δικαιούνται. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα είπαν χθες σε ημερίδα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Αρχικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα εφαρμοστεί σε δύο περιοχές της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και με στόχο το 2015 να διευρυνθεί σε όλη την Ελλάδα. Οι όροι για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ουσιαστικά δύο: η ακτημοσύνη και η απόλυτα καθαρή σχέση με την Εφορία (δηλαδή, ουδεμία οφειλή).


Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταγραφεί ο πληθυσμός που χρειάζεται τη βοήθεια αυτή. «Ενα από τα σοβαρότερα εμπόδια για την ορθή στόχευση της κοινωνικής πολιτικής είναι ο κίνδυνος το δηλωθέν εισόδημα των αιτούντων να εμφανίζεται χαμηλό, όχι λόγω πραγματικής ανάγκης, αλλά λόγω φοροδιαφυγής» είπε ο υπουργός, εννοώντας ότι ο αιτών θα ελεγχθεί πρώτα αν οφείλει στο Δημόσιο. Το αμέσως επόμενο βήμα ελέγχου θα έχει να κάνει με το περιουσιολόγιο.


«Οι δικαιούχοι των κοινωνικών προγραμμάτων θα αναδεικνύονται και βάσει της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών. Στο μεταξύ, τα ξίφη τους διασταύρωσαν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, με αφορμή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε εκπομπή του Star. Ολα ξεκίνησαν όταν η Βούλτεψη είπε: «Αν όλοι έλεγαν ότι το από το 2015 θα έχουν όλοι ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα υπήρχε κανένα θέμα να συζητάμε και να γελάμε;» προκαλώντας την άμεση απάντηση της Κανέλλη: «Οχι. Μία χώρα η οποία δεν εγγυάται συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορεί να εγγυάται για κανένα εισόδημα».


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ