Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

«Η βία δεν επιλύεται μέσα σε μια νύχτα»

Ο πρόεδρος της Super League Γιάννης Μώραλης μιλάει στην «Espresso» για την «κόκκινη κάρτα» στον ρατσισμό και την ασφάλεια των γηπέδων.

Με αφορμή την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος που είναι αφιερωμένη για έβδομη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά του ρατσισμού, ο πρόεδρος της λίγκας Γιάννης Μώραλης εξωτερικεύει στην «Espresso» τις σκέψεις του για την κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα αλλά και τις δράσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων της γενικότερης βίας.


«Η Super League στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ιδίως σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλα τα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής ημέρας, κατά την είσοδο και την παράταξη των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο οι ποδοσφαιριστές και τα παιδιά που τους συνοδεύουν αλλά και οι διαιτητές θα φορούν μπλουζάκια με μηνύματα κατά του ρατσισμού, ενώ όλοι θα βγάλουν “κόκκινη κάρτα” στον ρατσισμό. Παράλληλα θα ακούγονται ενημερωτικά ηχητικά μηνύματα και έντυπο υλικό θα διανεμηθεί στους φιλάθλους, πάντα με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωσή τους».


– Πώς κρίνετε την κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα;


Αν και στην Ελλάδα τα κρούσματα ρατσιστικών συμπεριφορών στα γήπεδα είναι ελάχιστα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, δεν εθελοτυφλούμε, ούτε εφησυχάζουμε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο προβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας τα θετικά μηνύματα που βγαίνουν από την «κόκκινη κάρτα» στον ρατσισμό. Επιθυμούμε να συνεισφέρουμε σε μια ευρεία ενημερωτική εκστρατεία, η οποία άλλωστε διεξάγεται υπό την αιγίδα της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ώστε να γίνουν κοινωνοί της όσο το δυνατόν περισσότεροι φίλαθλοι όλων των ηλικιών.

 

 – Πώς προσπαθείτε να θωρακίσετε την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γηπέδων;


Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας έχει επηρεάσει και το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, όπως άλλωστε και κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ασφάλεια των φιλάθλων που πάνε στα γήπεδα να παρακολουθήσουν τις ομάδες τους. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι βάσει νόμου την ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων τάξης την έχει το κράτος διά των εντεταλμένων οργάνων του. Η Super League δεν μπορεί ούτε να αστυνομεύσει ούτε πολύ περισσότερο να συλλάβει εκείνους που παραβαίνουν τον νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται στο μέτρο του δυνατού η ασφάλεια των φιλάθλων. Δεδομένου όμως του δαιδαλώδους ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών γηπέδων, καθώς άλλα ανήκουν στους τοπικούς δήμους, άλλα είναι εθνικά στάδια, η δυνατότητα παρέμβασης είναι πολλές φορές περιορισμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε αδρανείς.

 

– Πόσο σας φοβίζει το ενδεχόμενο της μεταφοράς εντός των γηπέδων των κοινωνικών αντιπαλοτήτων;


Τα γήπεδα ανέκαθεν αποτελούσαν πεδίο έκφρασης συναισθημάτων. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, οι ίδιες οι ομάδες της Super League προωθούν την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα, δεδομένου ότι κάποιο βίαιο περιστατικό απομακρύνει τον υγιή πυρήνα των φιλάθλων. Το ζήτημα της βίας στα γήπεδα είναι διαχρονικό. Δεν εμφανίστηκε σε μια μέρα, ούτε βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια νύχτα. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους θεσμικούς εταίρους του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, με τα οποία ήδη βρισκόμαστε σε επικοινωνία, για την επιστημονική μελέτη των κρουσμάτων βίας.

 

– Εχετε υποστηρίξει ότι χωρίς συλλήψεις δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η βία. Αυτή η άποψη αποτελεί και θέση όλων των ΠΑΕ;


Η θέση αυτή έχει εκφραστεί πολλές φορές στα διοικητικά συμβούλια της διοργανώτριας Αρχής κατά καιρούς από όλες τις ομάδες. Θα σας δώσω ένα απτό παράδειγμα. Στον πρόσφατο αγώνα της Αγγλίας με την Πολωνία στο Ουέμπλεϊ, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας άναψαν πυρσούς και καπνογόνα. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, οι Αρχές της Βρετανίας προέβησαν σε δεκάδες συλλήψεις ατόμων που ταυτοποιήθηκαν από τις κάμερες του γηπέδου. Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Σημειώνονται επεισόδια σε κάποιο γήπεδο και πολλές φορές δεν πραγματοποιείται ούτε μία σύλληψη. Το μοντέλο της επιβολής εξοντωτικών πολλές φορές προστίμων στις ομάδες αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν βελτιώνει την κατάσταση. Ο ανεγκέφαλος που θα πετάξει την κροτίδα αδιαφορεί αν η ομάδα του κληθεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο ή ελεγχθεί ακόμα και με τιμωρία της έδρας.

ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...