Μερακλίδικος και ευεργετικός!

Σύμμαχος της μακροζωίας ο ελληνικός καφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που φέρνουν ως παράδειγμα τους Ικαριώτες!

Ελληνικός, μερακλίδικος και ευεργετικός! Τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού παραδοσιακού καφέ, τον οποίον παρουσιάζει ως αποτελεσματικό «όπλο» κατά της γήρανσης και υπέρ της μακροζωίας, εκθειάζει με εκτενές άρθρο του το ιατρικό περιοδικό «SAGE». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο διάσημο περιοδικό, το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενεί πρωτότυπα ερευνητικά άρθρα και σχόλια σχετικά με την αγγειακή βιολογία, το επίσημο αγαπημένο τονωτικό ρόφημα των Ελλήνων αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο κατά της γήρανσης και η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μακροζωία. Ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες ορισμένων ποικιλιών και τύπων καφέ και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μέτρια κατανάλωση ενός φλιτζανιού βραστού ελληνικού καφέ, που αποτελεί λατρεμένη συνήθεια για χιλιάδες Ελληνες, αποτελεί «κλειδί» για την καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Η Ικαρία

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγαν οι ίδιοι, μελέτησαν προσεκτικά τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ικαρίας, που ως γνωστόν διαθέτουν τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο, και διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού, που κάθε πρωί απολαμβάνουν μια κούπα ελληνικό καφέ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν μετά την ηλικία των ενενήντα, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες ερεύνησαν και τις ιδιότητες άλλων τύπων και ποικιλιών καφέ και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι προτιμούν άλλους καφέδες, εκτός από ελληνικό, κάτι που συμβαίνει σε χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία, δεν παρουσιάζουν την ίδια καλή υγεία με εκείνους που ψηφίζουν «δαγκωτό» μερακλίδικο! Αυτό συμβαίνει γιατί ο βραστός ελληνικός καφές είναι πολύ πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, ενώ περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης σε σύγκριση με άλλους καφέδες.

Με μέτρο…

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η συχνή κατανάλωση καφέ είχε συνδεθεί με αρκετές επιπτώσεις στην υγεία, στοιχείο που ανατρέπεται εν μέρει από τη νέα αυτή έρευνα που είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες και τις επιπτώσεις του καφέ στη δημόσια υγεία. Αλλωστε πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων κι έχει θετικό αντίκτυπο για τις πτυχές της υγείας του ενδοθηλίου. Μάλιστα, από τους συνολικά 142 νησιώτες, οι οποίοι ρωτήθηκαν και που είχαν ηλικία άνω των 65 ετών, το 87% που απάντησε πως πίνει μόνο ελληνικό καφέ είχε καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία απ’ όσους προτιμούσαν άλλα είδη καφέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ