Ξεκινά αύριο ο πιο κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων!

Μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα φτάνει αύριο στην Αθήνα η τρόικα για να αρχίσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ πολιτικό κλίμα φτάνει αύριο στην Αθήνα η τρόικα για να αρχίσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα σημαντικό, με την κυβέρνηση. Η βασική διαφωνία των εμπλεκομένων είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2014. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών το τοποθετούσαν αρχικά στα 2,9 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Στην πορεία εμφανίστηκαν διαλλακτικότεροι, αλλά σίγουρα δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση που εκτιμά ότι το κενό είναι 500 εκατ. Ευρώ.


Διαφωνίες υπάρχουν και με τα προαπαιτούμενα της δόσης τους Ιουλίου. Η τρόικα ζητεί «λουκέτο» για ΕΛΒΟ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, και αφετέρου ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Από αύριο λοιπόν η κυβέρνηση καλείται να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2-2,5 δισ. Ευρώ.


Η τρόικα ζητεί ακόμη να προσδιοριστούν επακριβώς και να ψηφιστούν από τη Βουλή τα συνολικά μέτρα για τη διετία 2015-2016. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν πρέπει να αρχίσει τώρα η συζήτηση για τα μέτρα της διετίας 2015-2016, καθώς δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακόμη η επίδραση από την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά η τρόικα θέλει να κλείσουν περισσότερες εκκρεμότητες, προτού η Ελλάδα πάει σε εκλογές. Στο Μαξίμου θεωρούν πως αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι ο πιο κρίσιμος και από αυτόν θα εξαρτηθεί το μέλλον της.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ