Νέα εξέταση για καρκίνο του μαστού!

Θα είναι φτηνή, γονιδιακή και με ταχύτατα αποτελέσματα.

Επανάσταση στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού φαίνεται ότι θα φέρει μια γονιδιακή εξέταση χαμηλού κόστους, η οποία θα προβλέπει τον κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.


Η εξέταση αναπτύσσεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ και θα ελέγχει τα γονίδια, τον ιστό των μαστών, το βάρος και τον καθημερινό τρόπο ζωής των γυναικών, προβλέποντας έτσι αν η γυναίκα κινδυνεύει να προσβληθεί από την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή της.


Μέσω DNA


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, αρχικά θα γίνεται εξέταση αίματος ή σάλιου για την ανάλυση του DNA, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το βάρος σε σχέση με το ύψος, καθώς και ακτινογραφία του στήθους. Επίσης οι γυναίκες θα καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να εντοπίζονται και οι εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου.


Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα είναι έτοιμα σε διάστημα 15 ημερών και έτσι οι γυναίκες θα μαθαίνουν ποιο είναι το ποσοστό κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με εκείνο για τα επόμενα 20 χρόνια. Σε εκείνες με το υψηλότερο ποσοστό θα χορηγείται προληπτική θεραπεία ή ακόμη θα γίνεται και χειρουργική αφαίρεση μαστού, ανάλογα με την περίπτωση και τις επιλογές που υπάρχουν σε καθεμία από αυτές.


Κάθε 10ετία


Οι γυναίκες που θα παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου θα κάνουν ελέγχους κάθε δέκα χρόνια, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία αλλά και το κόστος. Η εξέταση παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ από τον καθηγητή Doug Easton, ο οποίος τόνισε ότι είναι το καλύτερο μέσο πρόβλεψης και πρόληψης που θα έχουν οι γιατροί στη διάθεσή τους.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση θα αρχίσει να πραγματοποιείται σε διάστημα δύο έως τριών ετών, θα κοστίζει περίπου 150 ευρώ και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη βοήθειά της θα σωθούν χιλιάδες ζωές.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ