Ξεπουλήσαμε τις… λίρες της γιαγιάς

Αφού μάζεψαν ό,τι υπήρχε σε χρυσό, κλείνουν πολλά ανταλλακτήρια.

Η φτώχεια ανάγκασε τα ελληνικά νοικοκυριά που είχαν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους τρεις-τέσσερις λίρες να τις πουλήσουν. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ηρεμία στην αγορά χρυσού, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι ανταλλακτηρίων χρυσού, και αυτό γιατί απλά… ξεπουλήσαμε.


«Γνωρίζω πως στην Τράπεζα της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα είναι ελάχιστοι εκείνοι που πηγαίνουν να πωλήσουν λίρες» τονίζει στην «Espresso» ιδιοκτήτης ανταλλακτηρίου και συνεχίζει: «Αντίθετα, τέτοια εποχή πέρυσι η κίνηση ήταν πολύ μεγαλύτερη και στα ανταλλακτήρια η κίνηση έπεσε γιατί, όπως φαίνεται, όσοι είχαν ανάγκη τα ξεπούλησαν όλα… Δεν είναι τυχαίο ότι αρχίζουν και κλείνουν αρκετά ανταλλακτήρια».


Πάντως, όσοι έχουν ακόμη λίρες και προτιμούν την ΤτΕ για πώληση πρέπει να ξέρουν: Η ΤτΕ προτιμάται από τα ανταλλακτήρια χρυσού γιατί δίνει σε πολλούς μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Οι λίρες ελέγχονται στον γκισέ της από εξειδικευμένους υπαλλήλους για τη γνησιότητά τους. Η διαδικασία είναι απλή, όταν αφορά συναλλαγές έως 10.000 ευρώ.


Απαιτείται απλώς ταυτότητα και επίδειξη κάποιου δημόσιου εγγράφου που να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη. Οι τιμές καθορίζονται από το δελτίο τιμών χρυσού και χρυσών νομισμάτων, που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδεικτικά, πριν από τρεις μέρες η τιμή αγοράς της λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής προσδιοριζόταν στα 218,85 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 264,59 ευρώ. Η λίρα Αγγλίας νέας κοπής στα 202,38 και 228,94 ευρώ αντίστοιχα (για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής).


Προτού αποχαιρετήσετε τη λίρα σας πρέπει να ξέρετε ότι: μία τυπική χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, το πάχος της είναι 1,52 χιλιοστά και η διάμετρός της 22,05 χιλιοστά. Το βάρος μιας χρυσής λίρας, ανεξαρτήτως χρονολογίας κοπής, είναι 7,9881 γραμμάρια και ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια. Σύμφωνα με ειδικούς, για να διαπιστώσετε εάν οι λίρες σας είναι γνήσιες, ελέγξτε εάν είναι καθαρή η ομαλή τους επιφάνεια. Προσοχή, γιατί κυκλοφορούν αρκετές κάλπικες.


Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ