Εύκολες απολύσεις, σφαγή στα εφάπαξ

Για νέες μειώσεις στις συντάξεις πιέζει η τρόικα την κυβέρνηση.

Η τρόικα έθεσε θέμα νέας μείωσης των συντάξεων, κάτι που επιβεβαίωσε έμμεσα το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου σε συνέντευξή του ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις προθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μείωση συντάξεων, λέγοντας: «Δεν μπορώ ούτε να σας το επιβεβαιώσω ούτε να σας το αναιρέσω».


Λίγο αργότερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικό σταθμό και παρείχε τη διαβεβαίωση ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων». Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, που όμως έρχεται σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της τρόικας.


Το «μαχαίρι»


Την ίδια στιγμή ο υπουργός προανήγγειλε μείωση του εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων: «Στο εφάπαξ των δημοσίων θα υπάρξει μείωση» είπε ο κ. Βρούτσης.


«Μιλάτε για καινούργια μέτρα, εγώ μιλάω για διαρθρωτικές αλλαγές. Ναι σε μέτρα χρήσιμα για τη χώρα. Το ασφαλιστικό είναι γεμάτο διαρθρωτικές αλλαγές. Αν αυτό το λέτε μέτρα, είναι νέα μέτρα» σημείωσε, επιβεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσει η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών εντός του 2014 στα ευγενή ταμεία. Οπως εξήγησε, από τον νόμο Πετραλιά προβλεπόταν η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. «Μειώνεται σε βάθος έως το 2020 το μη μισθολογικό κόστος. Δεν λέγεται ο τρόπος που θα μειωθεί, είναι στη δική μας επιλογή. Ηδη το 2013 έχει μειωθεί λίγο» είπε.


Ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε την αλλαγή του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, σημειώνοντας ότι έπειτα από αυτή δεν θα χρειάζεται η υπογραφή υπουργού, αλλά θα ελέγχεται από άλλο αρμόδιο όργανο το σχέδιο βιωσιμότητας της επιχείρησης. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι συζητείται η επέκταση της ενοικίασης εργαζομένων στο Δημόσιο.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ