Μικρή… Οδύσσεια η επιστροφή φόρου

Τρία περάσματα από την εφορία για να πάρετε τα χρήματά σας.

Τουλάχιστον από σαράντα κύματα θα περάσετε προκειμένου να πάρετε την επιστροφή φόρου, όσοι τη δικαιούστε.


Οι εφορίες δεν πρόκειται να σας εξοφλήσουν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο του 2014, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Αν λοιπόν είστε από τους άτυχους (κακώς νομίζετε ότι είστε τυχερός) που θα πρέπει να σας επιστραφεί φόρος, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειαστεί να επισκεφθείτε την εφορία τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι εκείνη να πειστεί ότι οφείλει να σας επιστρέψει τα νόμιμα.


Εχουμε και λέμε: Στην πρώτη επίσκεψη, που θα κρατήσει περισσότερη από μισή ώρα, πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα δικαιολογητικά που είχατε δηλώσει στην εκκαθαριστική σας δήλωση.


Κάποιος ελεγκτής, σιωπηρώς, θα «τσεκάρει» τα χαρτιά, θα σας δώσει μια βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών και είστε… ελεύθερος. Ομως λεφτά δεν θα πάρετε! Θα ακολουθήσει δεύτερη επίσκεψη για να σας γνωστοποιηθεί ότι θα πρέπει να προσκομίσετε -όταν θα κληθείτε- εγγράφως αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο τραπεζικός σας λογαριασμός.


Τέλος ακολουθεί η τρίτη επίσκεψη προκειμένου να κατατεθεί η σχετική αίτηση. Αν τολμήσετε να πείτε ότι ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού σας έχει δηλωθεί στην αρχική φορολογική δήλωση, θα εισπράξετε θυμωμένη απάντηση:


«Κύριε, το τμήμα Εσόδων που ζητεί τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού δεν επικοινωνεί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που υποδέχεται τις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις».


Ομολογία, δηλαδή, του απόλυτου μπάχαλου. Αλλά και πάλι, μη νομίζετε ότι θα πάρετε αμέσως τα χρήματα… Θα ακολουθήσει νέος έλεγχος, μήπως έχει δημιουργηθεί οφειλή, και τότε θα τα εισπράξετε!


Σε πολύ άσχημη θέση βρίσκονται οι κάτοικοι απομακρυσμένων ή νησιωτικών περιοχών (Φολέγανδρος), οι οποίοι πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ Πειραιά, ή ο κάτοικος της Ορεστιάδας, ο οποίος υπάγεται πλέον στη ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ