Θεραπεία εξπρές για τον καρκίνο

Χτυπάνε τον όγκο του μαστού με μία μόνο ακτινοβολία.

Μια επαναστατική εξέλιξη στις θεραπείες με ακτινοβολία υπόσχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν μια μέθοδο με «ήπιες» ακτίνες Χ που χορηγείται σε μία δόση και διαρκεί μόλις τριάντα λεπτά.


Μάλιστα, καταστρέφει όσα καρκινικά κύτταρα έχουν απομείνει μετά την αφαίρεση του όγκου ή των όγκων, καταργώντας έτσι την ανάγκη για τη χορήγηση επαναληπτικών καθημερινών θεραπειών που συνήθως διαρκούν έξι εβδομάδες.


Η θεραπεία είναι γνωστή ως στοχευμένη διεγχειρητική ακτινοθεραπεία και σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με την αφαίρεση των όγκων και ενώ οι ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επίδραση του αναισθητικού. Μάλιστα, όπως αναφέρουν βρετανικά δημοσιεύματα, η θεραπεία δοκιμάστηκε ήδη, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι ασφαλής και τα αποτελέσματά της πολύ ενθαρρυντικά.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Lancet», η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε 33 ιατρικά κέντρα της Βρετανίας, στα οποία χορηγείται και η συμβατική θεραπεία ακτινοβολίας, ώστε οι επιστήμονες να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους σε ό,τι αφορά την υποτροπή της ασθένειας.


Οπως διαπιστώθηκε, η αποτελεσματικότητά τους είναι περίπου η ίδια, ωστόσο η νέα θεραπεία παρουσιάζει ελάχιστες παρενέργειες και οι πιθανότητες υποτροπής της ασθένειας δεν ξεπερνά το 1%. Επίσης, στις γυναίκες που δοκιμάστηκε η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία παρατηρήθηκαν πολύ λιγότεροι θάνατοι από άλλα αίτια, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.


Οι δοκιμές της καινούργιας θεραπείας άρχισαν το 1998, ενώ πραγματοποιήθηκαν από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Michael Baum και Jayant Vaida από το University College London και με τη συμμετοχή περίπου 3.500 ασθενών.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η θεραπεία έχει αρχίσει ήδη να χορηγείται από ιδιωτικές κλινικές και τουλάχιστον δύο κρατικά νοσοκομεία του Λονδίνου, ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Baum, η Βρετανία υστερεί, καθώς η θεραπεία εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και στις ΗΠΑ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ