Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Στη σέντρα τα γήπεδα-χωράφια της Γ’ Εθνικής

Στάδια με… άρωμα Αφρικής, χωρίς ιατρικά μέσα (όπως απινιδωτές) και στατικές μελέτες (!) για τις εξέδρες.

Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής τη φετινή χρονιά για πρώτη φορά έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Κυρίως για την παρουσία ιστορικών ομάδων, όπως η ΑΕΚ, η Λάρισα και ο Πανσερραϊκός, αλλά και εξαιτίας της τραγικής κατάστασης των γηπέδων της κατηγορίας.


Οι αγωνιστικοί χώροι απασχολούν πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό τόσο τις ομάδες όσο και τους δήμους όπου υπάγονται, αφού τα περισσότερα γήπεδα είναι δημοτικά. Οι αγώνες που ήδη έχουν αναβληθεί δημιουργούν ολόκληρη λίστα. Την προηγούμενη εβδομάδα άνθρωποι του Ηλυσιακού κατήγγειλαν τα όσα έζησαν στα αποδυτήρια του Περαμαϊκού και δημοσιοποίησαν εικόνες ντροπής που παραπέμπουν σε αφρικανικές χώρες. Η αποστολή της ομάδας του Ζωγράφου φιλοξενήθηκε σε… κόντεινερ, το οποίο βρισκόταν σε τραγική κατάσταση (από υγειονομικής πλευράς), με τη διοίκηση του Περαμαϊκού να απαντά με απολογητική ανακοίνωση.


Το πρόβλημα φυσικά δεν αφορά μόνο την Γ’ Εθνική αλλά και ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναστολή διεξαγωγής τοπικών πρωταθλημάτων στην ΕΠΣ Σάμου, λόγω της έλλειψης αδειών καταλληλότητας όλων (!) των γηπέδων εκτός του Εθνικού Σταδίου, και φτάνει μέχρι τη Super League και το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο από την Περιφέρεια Αττικής. Οσο για την Καλλονή, δύσκολα θα αγωνιστεί φέτος στην έδρα της στη Μυτιλήνη.


Οι κυριότεροι λόγοι που κρίνονται ακατάλληλα τα γήπεδα είναι οι στατικότητες των εξεδρών και η έλλειψη ιατρικών μέσων για την ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και των θεατών, όπως οι απινιδωτές.


Προσωρινή λύση του προβλήματος που αφορά τις ομάδες, τους δήμους αλλά και τα όργανα της Πολιτείας προήλθε από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους Π. Παναγιωτόπουλο και Γ. Ανδριανό και αφορά την έκδοση προσωρινών αδειών με προθεσμία την 31/12/2013, ενώ παράλληλα τέθηκε υπό συζήτηση και το θέμα των κριτηρίων ανά κατηγορία.


Ενώ η προθεσμία κυλά, η «Espresso της Κυριακής» ζήτησε την άποψη προέδρων ομάδων διάφορων κατηγοριών, αλλά και υπευθύνων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.


Ο άνθρωπος που βάζει την τελική υπογραφή για τις προσωρινές άδειες στα γήπεδα που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε την άποψή του για το θέμα που έχει δημιουργηθεί. «Εχουν δοθεί κάποιες προσωρινές άδειες και ο νόμος τους δίνει παράταση για να εναρμονιστούν έως το τέλος του χρόνου. Πολλά γήπεδα όμως δεν έχουν περάσει ακόμα από τις επιτροπές. Μετά τις 31/12 τι θα γίνει; Μετά δεν είναι δικό μας θέμα.


 Ο νόμος σου λέει πια ότι αδάπανα μπορείς να κάνεις τις μελέτες. Δεν μπορεί να υπάρχει διαπραγμάτευση στην ασφάλεια των θεατών και των αθλητών. Οταν δεν έχεις πυροπροστασία και ιατρείο, πώς γίνεται να πάρεις άδεια; Από ένα τσιγάρο να ανάψει μια φωτιά, τι θα κάνουν; Οταν επίσης δεν έχει οικοδομική άδεια ένα γήπεδο χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας.


Πώς θα γίνει; Πρέπει κάποιος να τις βγάλει αυτές. Τι θα κάνουμε, θα γκρεμιστεί ο κόσμος; Τώρα ο νόμος τούς διευκολύνει, τους λέει καταθέστε τη νομιμοποίηση ηλεκτρονικά, δηλώστε μια βεβαίωση ότι αντέχει το κτίριο και καταθέστε και μελέτη πυροπροστασίας. Και τους τα έχουμε πει όλα αυτά από τον Αύγουστο. Είναι απλά τα πράγματα. Είναι άξιοι της μοίρας τους αν δεν τα κάνουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν είχαν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και καλούσαν τις επιτροπές μία μία, τώρα όλοι θα είχαν άδειες. Τι σημαίνει “δεν έχω λεφτά”, που λένε συνέχεια. Τι λεφτά στοιχίζει μια μελέτη πυροπροστασίας; Δεν είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις σε καμία περίπτωση» μας λέει ο κ. Καλογερόπουλος.


«Ακατάλληλοι σχεδόν όλοι οι χώροι!»


Μόνη λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με όσα μας είπε ο πρόεδρος της επιτροπής της Γ’ Εθνικής, Μιχάλης Τζανόπουλος, είναι να περάσει σχετική τροπολογία στην ελληνική Βουλή. «Οταν εμπλέκονται πολλοί αρμόδιοι δεν βρίσκεις άκρη. Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια και οι επιτροπές έχουν δώσει προθεσμία στις ομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου για να φτιάξουν τα γήπεδα. Υπάρχει όμως πρόβλημα. Δεν μπορείς να ζητάς τα ίδια πράγματα από ομάδες της Σούπερ Λιγκ και τα ίδια στο τοπικό. Δεν μπορείς να ζητάς, για παράδειγμα, τον εξοπλισμό της Σούπερ Λίγκας, πέντε τουαλέτες, και στο τοπικό. Πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα, γιατί δεν μπορεί να βγει άκρη. Να γίνει κατηγοριοποίηση και να ζητάμε επιμέρους πράγματα ανά κατηγορία, αυτή θεωρώ ότι είναι η λύση.


Και φυσικά αυτό να περάσει σε τροπολογία στη Βουλή. Να μπει στον αθλητικό νόμο. Αν δεν γίνει με αυτόν τον τρόπο, δεν ξεμπερδεύουμε. Αν δεν περάσει τροπολογία, τότε η κάθε απόφαση θα έγκειται στην ερμηνεία του κάθε αρμόδιου. Από εκεί και πέρα, πρέπει φυσικά και οι δήμοι να κάνουν τη δουλειά τους. Τη διαδικασία που αρμόζει. Να βάλουν τεχνικές υπηρεσίες να ετοιμάσουν πολεοδομικές μελέτες σε κάθε χώρο, να τους καταθέσουν στην περιφέρεια και να πάρουν άδειες, που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ελληνικά γήπεδα. Με εξαίρεση ελάχιστα, όλα τα γήπεδα στην Ελλάδα είναι ακατάλληλα».


«Πολύ λίγος ο χρόνος μας»


Απόλυτα σύμφωνος με όσα ζητάει η Πολιτεία για τα γήπεδα εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της Τριγλίας Ραφήνας Γιώργος Χαχολάκης, με μόνη ένσταση το ότι ζητήθηκαν στις ομάδες αφότου άρχισε η περίοδος. Αναλυτικά μας ανέφερε:


«Το βασικότερο είναι η ασφάλεια των ανθρώπων που παίζουν ποδόσφαιρο και φυσικά όσων παρακολουθούν. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υγεία των παιδιών και των θεατών. Από τα σημαντικά που ζητάνε από την περιφέρεια είναι το ιατρείο και τα όργανα που πρέπει να υπάρχουν σε αυτό, όπως απινιδωτές. Θεωρώ ότι είναι κάποια βασικά πράγματα που οι δήμοι θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να είχαν φροντίσει να υπάρχουν.


Καλά κάνουν και ζητάνε στατικότητες στις εξέδρες. Αλλά μην περιμένουν να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες όλα αυτά. Αυτό θεωρώ πως είναι και το μόνο λάθος τους. Το χρονικό σημείο που ζητήθηκαν. Μεγάλο λάθος είναι ότι τα ζήτησαν εν μέσω αγωνιστικής περιόδου».


«Χρειαζόμαστε παράταση»


Μιλήσαμε για το θέμα με τις άδειες των γηπέδων και με τον κ. Παναγιώτη Μερτύρη, πρόεδρο του Παλληνιακού και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παλλήνης, ο οποίος μας επισήμανε: «Σίγουρα θα πρέπει να διαχωριστεί το ερασιτεχνικό από την Γ’ Εθνική, πόσο μάλλον και με το επαγγελματικό. Αλλά ακόμα και η Γ’ Εθνική είναι διαφορετική κατηγορία από τα τοπικά. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ομάδες για να διορθώσουν τα γήπεδά τους. Πρέπει να υπάρξει παράταση στην προθεσμία.


Στην ανατολική Αττική, για παράδειγμα, επειδή τα γνωρίζω πολύ καλά, υπάρχουν πολλά γήπεδα των οποίων οι τίτλοι τους δεν είναι ξεκαθαρισμένοι σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πάρα πολλές εκτάσεις ανήκαν παλιά στο Δημόσιο και τώρα έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν έχουν νομιμοποιηθεί ακόμα. Με τον τελευταίο νόμο ζητείται να νομιμοποιηθούν τα γήπεδα μέσα σε τρεις μήνες και φυσικά με τα καινούργια δεδομένα. Είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο».


«Σωστά τα μέτρα με λάθος συνταγή»


Το πρώτο παιχνίδι που αναβλήθηκε φέτος ήταν αυτό του Περαμαϊκού με το Περιστέρι. Ο γεν. γραμματέας του Περαμαϊκού Μάκης Γιουρτζόγλου εμφανίζεται σύμφωνος με την αυστηροποίηση των μέτρων για τις αδειοδοτήσεις των γηπέδων:


«Η άποψή μου ως γενικός γραμματέας του Περαμαϊκού επί 14 συναπτά έτη είναι ότι τα περισσότερα γήπεδα όπου γίνονται παιχνίδια στο ερασιτεχνικό είναι ακατάλληλα. Πολύ ορθώς η διαδικασία αλλάζει, αρκεί όμως να γίνει πιο συγκεκριμένη. Να μας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν και να μην υπάρχει ασάφεια και σύγχυση.


Πολύ σωστά πρέπει να τηρούνται μέτρα ασφαλείας. Δεν γίνεται βέβαια να μετατραπούν τα ερασιτεχνικά ξαφνικά σε παλάτια, αλλά από την άλλη όχι και ξαφνικά να ζητούνται και οικοδομικές άδειες για γήπεδα που λειτουργούν έτσι εδώ και 30 χρόνια. Ναι, να υπάρχει στατική επάρκεια, σωστό, αλλά δεν είναι εύκολο να βγει και οικονομική η άδεια. Σωστά κάνουν και παίρνουν μέτρα, αλλά πονάει πολύ το θέμα της αδειοδότησης των γηπέδων στην Ελλάδα».



ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΖΙΩΤΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...