Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κορμάρα και κουκλάρα η Ελένη Πετρουλάκη

Κουκλάρα και με κορμάρα η εθνική μας γυμνάστρια Ελένη...

«Σασμός»: Τι εξελίξεις θα φέρει η επιστροφή του Ρούσσου στην Άνω Ποριά;

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Στην Άνω...

Η μεταμόρφωση της Κίτσου για τον πρίκουελ της «Μάγισσας» και το μήνυμα...

Μπορεί η πολυδιαφημισμένη «Μάγισσα» που παρακολουθούσαν σταθερά έστω και...

«Ο Σκαραβαίος»: Ο δρόμος στο πουθενά

Τι θα δούμε στο «Σκαραβαίο» στο αποψινό επεισόδιο!Μια λαϊκή τραγουδίστρια...

Η Μυρτώ της Πάρου

Ερανος ντροπής για τη 16χρονη στις ΗΠΑ, καθώς κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας (ή το… κράτος) δεν βοηθά για ένα ειδικό μηχάνημα διατροφής, αξίας 18.600 ευρώ…

Μπορεί ο τιτάνιος αγώνας που δίνει η άτυχη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη να έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, μπορεί οι πρώτες φωτογραφίες της μέσα από το νοσοκομείο Spaulding της Βοστώνης, όπου νοσηλεύεται, να προκαλούν σοκ, χρειάστηκε όμως να κηρύξει πανστρατιά η ομογένεια στις ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί με έρανο… ντροπής το όχι και ιδιαίτερα μεγάλο ποσό που απαιτείται για την αγορά ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο θα βοηθήσει το 16χρονο κορίτσι στη διατροφή και την επικοινωνία του!


Ενα ποσό της τάξης των 25.000 δολαρίων (18.600 ευρώ), που κανείς μεγαλοεπιχειρηματίας δεν προσφέρθηκε να διαθέσει, δεδομένου πως ούτε το λεγόμενο «κράτος κοινωνικής πρόνοιας» ενδιαφέρθηκε.


Οι δύο φωτογραφίες της άτυχης Μυρτούς, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, προκαλούν συγκίνηση, οργή και αναπάντητα ερωτήματα, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την άγρια επίθεση που δέχτηκε από τον αδίστακτο Πακιστανό Αχμέτ Βακάς στην Πάρο.


Στην πρώτη φαίνεται το άτυχο κορίτσι μέσα στο νοσοκομείο με εμφανή τα σημάδια από την κακοποίηση. Το βλέμμα της δείχνει απλανές και το αθώο της πρόσωπο μαρτυρά θλίψη και απόγνωση. Ομως η Μυρτώ έχει αποδείξει ότι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στη ζωή και επιδεικνύει απίστευτη δύναμη προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα για την αποκατάσταση της υγείας της.


Η δεύτερη φωτογραφία την απεικονίζει όπως ήταν προτού οι διακοπές της μετατραπούν σε εφιάλτη: ένας άγγελος, όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας της.


Ανέμελη, όμορφη, δροσερή, γεμάτη όνειρα και δίψα για ζωή, εστιάζει κάπου αριστερά και μπροστά της υπάρχουν ροζ λουλούδια. Τις φωτογραφίες που συγκλονίζουν έχουν αναρτήσει οι φίλοι του κοριτσιού στην ιστοσελίδα http://www.youcaring.com/medical-fundraiser/friends-of-mirto/104407 που έχουν δημιουργήσει γι’ αυτήν, ώστε όποιος επιθυμεί, να συνεισφέρει οικονομικά με δικαιούχο την ίδια τη Μυρτώ. Επίσης έχουν ανεβάσει σελίδα και στο facebook (Friends of Mirto).


Η ομογένεια στο πλευρό της Μυρτούς


Δυναμική είναι η κινητοποίηση της ομογένειας που θέλει να βοηθήσει τη 16χρονη που αναρρώνει στο νοσοκομείο από τις εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε ύστερα από τη βάναυση κακοποίησή της από τον Πακιστανό «δράκο» της Πάρου.


Η ιστορία της έχει συγκινήσει τον απόδημο ελληνισμό και με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας συγκεντρώνονται χρήματα για την αγορά ενός ειδικού μηχανήματος που θα βοηθήσει το κορίτσι να τρέφεται και να επικοινωνεί. Η ανταπόκριση είναι μεγάλη κι έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 2.219 δολάρια (1.648 ευρώ).


Στην «Espresso» μίλησε η Μαρία Σπυριδοπούλου, μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, η οποία δήλωσε συγκλονισμένη από την ιστορία της μικρής Μυρτούς:


«Οταν έγινε το συμβάν βρισκόμουν στην Ελλάδα και όλοι είχαμε σοκαριστεί. Στην ομογένεια άρχισε να γίνεται γνωστή η υπόθεση όταν το κορίτσι ήρθε στην Αμερική, τον Ιούνιο. Πρώτες κινητοποιήθηκαν οι κοπέλες της ομογένειας, κορίτσια μεταξύ 14 και 20 ετών, που πήγαν να τη δουν στο νοσοκομείο, αφού προηγουμένως ήρθαν σε επαφή με τη μητέρα της. Οταν είδαν ότι η άτυχη κοπέλα δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη στενοχωρήθηκαν, αλλά το μυαλό της λειτουργούσε και έδειχνε να χαίρεται όταν έβλεπε παρέα και αισθάνθηκαν ότι υπάρχουν ελπίδες να επανέλθει.


»Τότε άρχισαν οι συζητήσεις για την ειδική συσκευή, αλλά η μητέρα της απογοητεύτηκε, καθώς δεν διέθετε τα 25.000 δολάρια που κόστιζε. Οι μικρές ομογενείς όμως πήραν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν το συμβούλιο, το οποίο ψήφισε ομόφωνα να προσφέρει τη βοήθειά του για να αγοραστεί το μηχάνημα. Αρχίσαμε μια καμπάνια που θα κορυφωθεί στις 7 Δεκεμβρίου με εκδήλωση σε μια εκκλησία στη Βοστώνη για τη συγκέντρωση χρημάτων. Ελληνες και Αμερικανοί έχουν ευαισθητοποιηθεί και βρίσκονται σε επαφή μαζί μας».


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ



Ο Πακιστανός χτύπησε με απίστευτη βαναυσότητα το κεφάλι της στα βράχια


Το ιστορικό της απίστευτης περιπέτειας


Εως το απόγευμα της 22ας Ιουλίου του 2012 η 15χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη ήταν ένα κορίτσι όπως όλα τα κορίτσια της ηλικίας του. Τη φρεσκάδα της νιότης της όμως της τη στέρησε ο Πακιστανός Αχμέτ Βακάς που ξυλοκόπησε άγρια την άτυχη μαθήτρια, ενώ εκείνη καθόταν αμέριμνη και άκουγε μουσική σε βράχια στη Χρυσή Ακτή της Πάρου, όπου παραθέριζε με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδερφή της.


Ο δράστης χτύπησε με απίστευτη βαναυσότητα το κεφάλι της στα βράχια, με συνέπεια να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αμέσως μετά την αποτρόπαιη πράξη του, ο αδίστακτος αλλοδαπός εγκατέλειψε το νησί και διέμενε σε διαμέρισμα στη Νέα Χαλκηδόνα, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίθεση.


Πριν από λίγες ημέρες, ο «δράκος» της Πάρου, που κρατείται στις φυλακές των Γρεβενών, κάθισε στο εδώλιο του κατηγορούμενου για το αδίκημα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης για την υπόθεση, λόγω των ψευδών στοιχείων της ηλικίας του, που είχε δώσει στην αρχική του κατάθεση, ώστε να έχει επιεικέστερη αντιμετώπιση στις φυλακές.


Η ποινή ήταν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Εν τω μεταξύ, η βασική δίκη, στην οποία κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αναβλήθηκε επ’ αόριστον έπειτα από αίτημα των γονιών της Μυρτούς, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό στο πλευρό του παιδιού τους. Εξάλλου, η μητέρα Μαίρη Κοτρώτσου, η οποία -όπως λέει- δεν ζητεί εκδίκηση, αλλά το μόνο που θέλει είναι να γίνει καλά το παιδί της, είναι η μοναδική μάρτυρας κατηγορίας, και την προκειμένη στιγμή δεν μπορεί να καταθέσει.


Ε. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ



Απαραίτητη μια συσκευή επικοινωνίας


Τα βαρύτατα τραύματα της άτυχης Μυρτούς δυσκολεύουν την επικοινωνία της, αλλά ακόμη και τη διατροφή της.


Οι γιατροί στο νοσοκομείο Spaulding Rehabilitation θεωρούν απαραίτητο τον εφοδιασμό της με την πανάκριβη συσκευή Tobii Speech Generating Device, που θα τη βοηθήσει να τρώει κανονικά, αλλά και να επικοινωνεί.


Πρόκειται για μια συσκευή ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιεί ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από ασθένεια των κινητικών νευρώνων. Με τη συσκευή αυτή γίνεται εφικτή η επικοινωνία μέσω του ελέγχου με τα μάτια κάποιων «κλειδιών» ή συμβόλων που εμφανίζονται σε μια οθόνη, παρόμοια με ενός συνηθισμένου υπολογιστή.


Ολοι οι ασθενείς, ανεξαρτήτως εθνικότητας, είναι εύκολο να τη χειριστούν. Η οθόνη των 15 ιντσών και οι λειτουργίες για τον έλεγχο με τα μάτια είναι ενσωματωμένες σε μια ανθεκτική μονάδα χωρίς εύθραυστες εξωτερικές κάμερες ή μονάδες φωτισμού. Μπορεί να τοποθετηθεί για χρήση σε ένα γραφείο, αναπηρική καρέκλα ή κρεβάτι και αρκεί να συνδεθεί σε μια πηγή ρεύματος, ενώ λειτουργεί και με μπαταρία.



«Με εντυπωσιάζει η αφοσίωση της μητέρας της»


Τι λέει στην «Espresso» ο γιατρός της Μυρτούς, Γιώργος Βέλμαχος


Ο φύλακας-άγγελος της 16χρονης Μυρτούς, ο Ελληνας διευθυντής του τμήματος Χειρουργικής Τραύματος του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης Γιώργος Βέλμαχος, που θεωρείται αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων, είχε μιλήσει αποκλειστικά στην «Espresso» για τη σκληρή μάχη που δίνει η άτυχη κοπέλα για να βγει νικήτρια από την περιπέτειά της.


Ο κ. Βέλμαχος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας της και εντυπωσιασμένος με την αφοσίωση της ηρωικής μάνας, της Μαίρης Κοτρώτσου: «Η εικόνα της καλυτερεύει αργά.


Η Μυρτώ ήρθε σε εμάς δέκα μήνες μετά το ατύχημα, άρα τα αποτελέσματα θα είναι σταδιακά. Δεν θα είναι εντυπωσιακά. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει εμένα είναι η μητέρα της.


Είναι συνεχώς στο πλευρό του παιδιού της, δίνει καθημερινή μάχη σε μια ξένη χώρα, μόνη της εντελώς -με τη χρηματική υποστήριξη, οφείλω να ομολογήσω, του ελληνικού Δημοσίου- και μου έχει κάνει εντύπωση η αφοσίωσή της. Κοιμάται στο δωμάτιο του παιδιού της για να την ακουμπάει, να τη χαϊδεύει και να της δίνει αυτοπεποίθηση».


Οπως είπε ο 51χρονος Ελληνας γιατρός, του οποίου το μεγάλο όνειρο είναι η δημιουργία ενός συστήματος για την περίθαλψη των τραυματιών στην Ελλάδα, κάθε βελτίωση που παρουσιάζει η υγεία της Μυρτούς είναι και μια μικρή νίκη για την ίδια:


«Κάθε εβδομάδα κάτι καταλαβαίνει περισσότερο, κάτι κουνάει περισσότερο. Δυστυχώς, έπειτα απ’ όλο αυτόν τον καιρό δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα πράγματα μέσα σε μία ή δύο ημέρες». Επισήμανε ωστόσο με συγκίνηση ότι η 16χρονη έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και μάλιστα όταν τον βλέπει να μπαίνει στο δωμάτιο, του χαμογελάει:


«Χαμογελάει σε εμένα, στον γιο μου τον Κωνσταντίνο και ασφαλώς στη μητέρα της. Είναι το πιο ωραίο χαμόγελο στον κόσμο»!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...