Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, 2022

«Σασμός»: Διπλή πρωτιά την εβδομάδα 03-06 Οκτωβρίου – Νούμερο 1 trending topic, χθες, στο twitter

Απόλυτα ανατρεπτικός και με ορμή, ο «Σασμός» συνεχίζει την...

«Σπάει» τη σιωπή του ο 57χρονος που κατηγορήθηκε από την 38χρονη σύντροφό του για ξυλοδαρμό και βιασμό

Ο 57χρονος που κατηγορήθηκε από την 38χρονη σύντροφό του...

Dat Lilly: «Μπήκα στο ορφανοτροφείο, ήταν πολύ αυστηρά, πολύ ξύλο»

Η γνωστή YouTuber και influencer Dat Lilly βρέθηκε καλεσμένη...

Θανάσης Βισκαδουράκης: «Δενν έχω δεχτεί πρόταση για την τηλεόραση, υπάρχουν καλύτεροι από μένα»

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Ποιος...

Η γιατρός που σώζει παιδάκια από τον καρκίνο

Με μια επαναστατική μέθοδο η Ελληνίδα χειρουργός σε ειδικό κέντρο της Ιταλίας εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους.

Η Ντόρις Χατζηστυλιανού είναι μία από τους μόλις επτά χειρουργούς στον κόσμο (!) που διαπρέπουν στην αντιμετώπιση του οφθαλμικού όγκου της παιδικής ηλικίας, το ρετινοβλάστωμΠρόκειται για τον χειρότερο και πιο κακοήθη όγκο, που μπορεί να αποβεί μοιραίος αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα. Η διακεκριμένη Ελληνίδα γιατρός εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια μια επαναστατική μέθοδο, με την οποία εξουδετερώνει τους οφθαλμικούς όγκους πριν αυτοί κάνουν μετάσταση στον εγκέφαλο και γίνουν θανατηφόροι.

Ηταν γύρω στη 1.00 το μεσημέρι πριν από λίγες μέρες, όταν περάσαμε την πόρτα του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία» για να τη συναντήσουμε, καθώς ταξίδεψε από την Ιταλία για να βρεθεί κοντά στους λιλιπούτειους Ελληνες ασθενείς της. Είναι ένα ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε έξι μήνες εδώ και 14 χρόνια, μια και στη χώρα δεν υπάρχει ογκολόγος ματιού για παιδιά.

Εξω από την πόρτα 351 του Οφθαλμολογικού Τμήματος την περίμεναν δεκάδες ασθενείς, ηλικίας από μερικών μηνών έως και 14 ετών. Ολοι είχαν εγχειριστεί από την ίδια στη Σιένα της Ιταλίας και είχαν καταφέρει να σωθούν τόσο από τον καρκίνο όσο και από την τύφλωση… Οι ιστορίες των συνολικά 29 παιδιών που εξετάστηκαν εκείνη την ημέρα προκαλούν ανατριχίλα. Ολα όμως εξακολουθούν να χαμογελούν, χάρη στον φύλακα-άγγελό τους, τη δρα Ντόρις Χατζηστυλιανού!

«Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν οκτώ με εννέα περιστατικά κάθε χρόνο, δεν υπάρχει εξειδικευμένο κέντρο. Ετσι όλα τα Ελληνόπουλα έρχονται στη Σιένα για να γίνουν καλά. Είμαι 30 χρόνια στην Ιταλία και διευθύνω τη μονάδα της ογκολογίας του ματιού από το 1994. Είναι κέντρο αναφοράς για όγκους της παιδικής ηλικίας του ματιού για ολόκληρη την Ευρώπη.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ξέσπασαν οι γονείς της Καρολάιν κατά του Αναγνωστόπουλου: «Δεν θέλουμε τα χρήματά του»

Μάλιστα είναι η πρώτη κλινική στην Ευρώπη που εφάρμοσε μια καινούργια χημειοθεραπεία. Γίνεται κατευθείαν έγχυση μέσα στο μάτι και  έτσι αποφεύγονται όλες τις παρενέργειες, καθώς το παιδί παίρνει κατευθείαν τη χημειοθεραπεία του μέσω της οφθαλμικής αρτηρίας. Η ποσότητα είναι ελάχιστη. Είναι το ένα πεντηκοστό από τη συστηματική χημειοθεραπεία» σημειώνει και προσθέτει:

«Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε από το νοσοκομείο Μεμόριαλ της Νέας Υόρκης κι εμείς την εφαρμόσαμε πρώτη φορά τον Μάιο του 2008».

– Κυρία Χατζηστυλιανού, τι είναι το ρετινοβλάστωμα;
Είναι ο πιο κακοήθης όγκος της παιδικής ηλικίας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, είναι συνήθως θανατηφόρος μέσα σε δύο με τέσσερα χρόνια μετά τα πρώτα κλινικά συμπτώματα. Μπορεί να κάνει μετάσταση παντού, αν η διάγνωση δεν γίνει έγκαιρα. Προσβάλλει ένα στα 15.000 παιδιά. Εντοπίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο εσωτερικό του ματιού. Τα οκτώ με εννέα περιστατικά που έχουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο θεωρούνται  λίγα. Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν έχουμε εξειδικευμένο κέντρο. Στην Ιταλία έχουμε 35 με 40 περιστατικά κάθε χρόνο. Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικία των πέντε χρόνων, με μέσο όρο ηλικίας διάγνωσης τους δεκαοκτώ μήνες. Μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε έμβρυα.
 
– Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το κύριο σύμπτωμα είναι η λευκοκορία, η λευκή χροιά δηλαδή στη θέση της κόρης. Το μάτι έχει μια περίεργη γυαλάδα, όπως η γάτα, όταν πέσουν πάνω της φώτα. Αυτό σημαίνει ότι η αρρώστια είναι προχωρημένη. Συνήθως οι γονείς παρατηρούν πρώτοι ότι η κόρη του ματιού είναι άσπρη σε έντονο φως. Μάλιστα κάποιοι θα παρατηρήσουν πρώτη φορά το σημάδι αυτό στις φωτογραφίες του παιδιού. Ενα άλλο σύμπτωμα με το οποίο κάνει συχνά την εμφάνισή του το ρετινοβλάστωμα είναι ο στραβισμός. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε υποψία στραβισμού να γίνεται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος και βυθοσκόπηση, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός ρετινοβλαστώματος.
 
– Τι γίνεται αν ένα παιδί στην Ελλάδα προσβληθεί από ρετινοβλάστωμα;
Ολα τα περιστατικά της Ελλάδας έρχονται στη Σιένα. Στην Ελλάδα γίνεται μια πρώτη διάγνωση στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και έπειτα το παιδί έρχεται στην Ιταλία με έξοδα του κράτους. Οσοι βέβαια μπορούν να πάρουν την απαραίτητη έγκριση… Η θεραπεία κρατάει στην καλύτερη περίπτωση περίπου ένα χρόνο. Αλλά στα περισσότερα παιδιά κρατάει ενάμιση με δύο χρόνια. Μετά την εγχείριση επιστρέφουν στην Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα έρχονται στη Σιένα για έλεγχο. Εγώ έρχομαι στην Ελλάδα κάθε έξι μήνες για να ελέγξω την πρόοδό τους.
 
Αυτά τα παιδιά ταλαιπωρούνται, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μηχανήματα. Το «Αγία Σοφία», που θεωρείται ότι έχει το καλύτερο οφθαλμολογικό τμήμα, πρέπει να βοηθηθεί με μηχανήματα, όπως με ειδική κάμερα, η οποία είναι σημαντική και για τον μετεγχειρητικό έλεγχο. Αντί να έρχονται κάθε μήνα στην Ιταλία, θα μπορώ να τα παρακολουθώ μέσω αυτής της κάμερας, η οποία κοστίζει 100.000 ευρώ. Οσο δηλαδή κοστίζει για ένα χρόνο στο ελληνικό κράτος η μεταφορά αυτών των παιδιών στη Σιένα».

Σχέσεις ζωής με τους ασθενείς

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με βούλευμα «φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου: «Θρασύτατη, επικίνδυνη, εμμονική»

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η κυρία Χατζηστυλιανού, με καθένα από τα παιδιά που χειρουργεί έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση. «Εχω βαφτίσει ήδη τρία, ενώ με τα περισσότερα έχουμε οικογενειακή σχέση. Τα φιλοξενώ στο σπίτι μου, όταν έρχονται στην Ιταλία και βρίσκομαι πάντα στο πλευρό τους» λέει και προσθέτει:

«Μάλιστα ο γιος μου, ο οποίος είναι σήμερα 18 ετών, είναι κολλητός φίλος με το πρώτο παιδί, το πρώτο Ελληνόπουλο που χειρούργησα πριν από 14 χρόνια!»
Η Ντόρις Χατζηστυλιανού θα έρθει ξανά στην Ελλάδα τον Μάιο.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ – Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γνωστή πρωταγωνίστρια περιμένει παιδί στα 48 της – Το ανακοίνωσε καλεσμένη σε εκπομπή

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει καταξιωμένη ηθοποιός...

Δείτε πώς είναι ο Μανώλης Δεστούνης στα 85 του – «Εγώ τα χρήματά μου τα έφαγα στο καζίνο»

Δεν έγινε ποτέ πρωταγωνιστής ο Μανώλης Δεστούνης παρόλο που...

Γωγώ Ατζολετάκη: Δείτε πώς είναι σήμερα στα 68 της

Η Γωγώ Ατζολετάκη στα 68 της συνεχίζει να είναι...

Διονύσης Μακρής: «Για 10 χρόνια έβγαζα και 60.000 ευρώ την εβδομάδα, αλλά τα χαλούσα με φίλους σε πάρτι»

Ο Διονύσης Μακρής επέστρεψε στις αθηναϊκές πίστες μετά από...

Σοφία Αλιμπέρτη: «Δεν έχω πια ερωτική επιθυμία, όλα είναι θέμα ορμονών»

Η Σοφία Αλιμπέρτη σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Πρωινό...

Ο «βασιλιάς του Instagram» Νταν Μπιλζέριαν ξαναχτύπησε

Απόβαση στη Μύκονο για τον «βασιλιά του Instagram» Νταν...

Ελληνίδα παρουσιάστρια ανακοίνωσε το διαζύγιό της στο Instagram

Η γνωστή παρουσιάστρια χώρισε με τον σύζυγό της και...

Δημόσια ερωτική εξομολόγηση πρωταγωνιστή: «Θα σε παντρευόμουν ξανά και ξανά»

Ο καταξιωμένος ηθοποιός με αφορμή την επέτειο γάμου του...

Πένθος για την Κάτια Νικολαΐδου

Δύσκολες ώρες περνάει η Κάτια Νικολαΐδου καθώς έφυγε από...

Χριστίνα Ορφανίδου για ροζ βίντεο: «Η λέξη στιγματίζω, για αυτό που περνάω, είναι πολύ μικρή»

Η Χριστίνα Ορφανίδου που γνωρίσαμε μέσα από το ριάλιτι...