Περιουσία 71.000.000.000 ευρώ έχει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ!

Ο ιμάμης, σύμφωνα με έρευνα, ελέγχει συνολικά 37 επιχειρήσεις στο Ιράν.

Οικονομική αυτοκρατορία ύψους 71 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν από φάρμες εκτροφής στρουθοκαμήλων μέχρι εργοστάσια αντισυλληπτικών, φέρεται να έχει υπό τον έλεγχό του ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν.


Ερευνα διάρκειας έξι μηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει στην ιδιοκτησία του ένα τεράστιο δίκτυο επιχειρήσεων και ακινήτων, χάρη στον έλεγχο που έχει σε έναν κρατικό οργανισμό, γνωστό ως Setad, ή αλλιώς στο αρχηγείο εκτέλεσης των εντολών του ιμάμη.


Η οργάνωση συστήθηκε αρχικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς προκειμένου να παρέχει τα έσοδά του σε φτωχούς. Με το πέρασμα του χρόνου όμως γιγαντώθηκε αποκτώντας κι άλλες επιχειρήσεις και ακίνητα, τα οποία ήταν προϊόντα κατασχέσεων από θρησκευτικές μειονότητες, επιχειρηματίες και απόδημους Ιρανούς.


Σήμερα ο Χαμενεΐ έχει επεκτείνει τη Setad σε «οικονομικό οδοστρωτήρα», τον οποίο χρησιμοποίησε για να θεμελιώσει την 24χρονη παραμονή του στην εξουσία. Κάτω από την ομπρέλα της βρίσκονται 37 επιχειρήσεις που ελέγχουν κάθε γωνιά της ιρανικής οικονομίας, από την οικονομία και τα πετρέλαια μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και την εκτροφή στρουθοκαμήλων.


Η μεταμόρφωση του συντηρητικού αγιατολάχ σε επιχειρηματικό κολοσσό απειλεί όμως να υπονομεύσει τον κυβερνητικό στόχο για την αύξηση του πληθυσμού της χώρας, καθώς η ATI Pharmed, η φαρμακευτική εταιρία που διοικείται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Barakat της Setad, άρχισε τον Μάιο συνεργασία με την ελβετική εταιρία Stragen Pharma για την παραγωγή αντισυλληπτικών χαπιών.


Η πρωτοβουλία αυτή ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με παλαιότερο διάταγμα του Χαμενεΐ προς το υπουργείο Υγείας του Ιράν, που ζητούσε να αρθεί η φιλελεύθερη πολιτική της χώρας για τον έλεγχο των γεννήσεων προκειμένου να αυξηθεί ο πληθυσμός της από τα 75 εκατομμύρια που βρίσκεται σήμερα στα 200 εκατομμύρια.


«Η επιχειρηματική αυτοκρατορία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν έχει μεγαλώσει τόσο που πλέον περιλαμβάνει εταιρίες, τα προϊόντα των οποίων δεν εγκρίνει ο Χαμενεΐ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ