Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

«Σταυρόλεξο» η προκήρυξη!

Τα σενάρια για τον μυστηριώδη συντάκτη της, τα ύποπτα κενά και οι αμφιβολίες για τη γνησιότητά της.

Κοινό διευθυντήριο «βλέπουν» στην Αντιτρομοκρατική πίσω από τις νέες ένοπλες οργανώσεις μετά την αποστολή της προκήρυξης για τη δολοφονία των δύο νεαρών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, για τη γνησιότητα της οποίας ωστόσο συνεχίζουν να διατηρούν κάποιες αμφιβολίες.

Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι το κείμενο των 18 δακτυλογραφημένων σελίδων είναι γραμμένο από άτομο ηλικίας 40 έως 50 ετών, το οποίο έχει εμπειρία από τις θυελλώδεις πολιτικές συζητήσεις στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Μάλιστα θεωρούν πως πρόκειται για άτομο που γνωρίζει τις διαδικασίες στο λεγόμενο ελληνικό «αντάρτικο πόλης» και ίσως κατά το παρελθόν συμμετείχε κι αυτός σε ενέργειες ένοπλων οργανώσεων.

Ωστόσο όσον αφορά την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς τόσο στην προετοιμασία όσο και στην εκτέλεση της διπλής δολοφονίας των δύο νεαρών, οι επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής δίνουν δύο διαφορετικές εκδοχές. Πάγια τακτική των πρωτοεμφανιζόμενων οργανώσεων είναι να αυτοσυστήνονται και να δικαιολογούν τις αιτίες που τους οδήγησαν να πάρουν τα όπλα και να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε από αυτά δεν περιέχει η προκήρυξη και για τον λόγο αυτό υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τη γνησιότητά της.

Ωστόσο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο παλιός στον «χώρο» συντάκτης της προκήρυξης να μην είχε επαφή με τον εκτελεστή για λόγους συνωμοτικότητας, με αποτέλεσμα να μη γνώριζε λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το διπλό χτύπημα.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, ο συντάκτης δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει επακριβώς την ιδεολογική του ταυτότητα. Παρά την εντατική μελέτη του κειμένου, οι αναλυτές δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν αν ανήκει στον αναρχικό- αντιεξουσιαστικό χώρο ή σε αυτόν της λεγόμενης «εξεγερσιακής Αριστεράς», καθώς χρησιμοποιεί φρασεολογία που προέρχεται και από τους δύο χώρους! Φράσεις όπως «λαοκρατία», «ταξική συνείδηση» και «απαξιωμένο προλεταριάτο» έχουν εκλείψει πλέον από το «κάδρο» ενός θεωρητικά καταρτισμένου ιδεολόγου της αναρχίας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσιοποίηση τις προκήρυξης αντιμετωπίστηκε αποστασιοποιημένα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που δείχνει διχασμένος και δύσπιστος όσον αφορά το κείμενο (παρά το γεγονός πως ο συντάκτης ξεκινά με τη φράση μια εμβληματικής φυσιογνωμίας του αναρχικού κινήματος, του Ισπανού Μπουοναβεντούρα Ντουρούτι). Τα σχόλια σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών ήταν διφορούμενα, με τους περισσότερους να μη δέχονται ότι η προκήρυξη είναι γνήσια!

Πάντως, στην περίπτωση που η προκήρυξη είναι γνήσια, οι έμπειροι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής «βλέπουν» δύο ομάδες πίσω από αυτή. Η πρώτη ομάδα είναι οι «θεωρητικοί», αυτοί δηλαδή που οριοθετούν την ιδεολογική γραμμή -εάν υπάρχει αυτή- και η δεύτερη το «ένοπλο τμήμα» της οργάνωσης, που αναλαμβάνει τις ενέργειες – μάλλον για λόγους ασφαλείας δεν έχουν μεταξύ τους επαφή.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π.ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...