Ραγισμένες οι καρδιές των παιδιών

Η σημερινή γενιά υστερεί σε αντοχή και ταχύτητα σε σχέση με τους γονείς.

Χάσμα γενεών στην… ταχύτητα, τις αντοχές και την υγεία της καρδιάς  χωρίζει τα παιδιά της σημερινής γενιάς από τους γονείς τους, όταν ήταν οι ίδιοι παιδιά!

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, οι σημερινοί νέοι, ηλικίας από 9 έως 17 ετών, όχι μόνο δεν τρέχουν όσο γρήγορα έτρεχαν οι γονείς τους όταν ήταν στην ηλικία τους, αλλά υστερούν κατά πολύ και από καρδιαγγειακή άποψη.

Στα συμπεράσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, επισημαίνεται ότι από το 1975 και μετά η καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση παιδιών και εφήβων εμφανίζει πτωτική τάση, ενώ τα παιδιά σήμερα είναι περίπου 15% λιγότερο υγιή καρδιαγγειακά σε σχέση με τους γονείς τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές της Σχολής Επιστημόνων Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας συγκρίνοντας πόσο γρήγορα έτρεχαν οι νέοι πριν από 30 χρόνια σε σχέση με σήμερα διαπίστωσαν ότι οι «παλιοί» μπορούσαν να καλύψουν την απόσταση του ενός μιλίου 90 δευτερόλεπτα ταχύτερα από ό,τι τα σημερινά παιδιά.

Μάλιστα οι Αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αντοχές της καρδιάς των παιδιών χειροτερεύουν κατά 5% κάθε δεκαετία που περνά, ενώ το πρόβλημα οφείλεται -μεταξύ άλλων- και στην επιδείνωση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες. Ετσι επισημαίνουν την ανάγκη οι νέοι να ασκούνται περισσότερο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ