Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Μιράντα και ο Χριστόφορος ταξιδεύουν για να...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών» ο...

Κορμάρα και κουκλάρα η Ελένη Πετρουλάκη

Κουκλάρα και με κορμάρα η εθνική μας γυμνάστρια Ελένη...

«Σασμός»: Τι εξελίξεις θα φέρει η επιστροφή του Ρούσσου στην Άνω Ποριά;

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Στην Άνω...

Η μεταμόρφωση της Κίτσου για τον πρίκουελ της «Μάγισσας» και το μήνυμα...

Μπορεί η πολυδιαφημισμένη «Μάγισσα» που παρακολουθούσαν σταθερά έστω και...

Ενα χωριό που έχει ανεργία 0%

Οι κάτοικοι της ορεινής Μηλιάς Μετσόβου αντιστέκονται στην κρίση με κύριο όπλο τους το ξύλο.

Ενα χωριό στη βόρεια Πίνδο αντιστέκεται με μοναδική επιτυχία στην κρίση. Χάρη στον φυσικό πλούτο της περιοχής και στην εργατικότητα των κατοίκων της, η Μηλιά Μετσόβου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μία από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας όπου η ανεργία βρίσκεται στο εξωπραγματικό 0%! Οι περίπου 260 κάτοικοι του χωριού έχουν συνδέσει άρρηκτα τη ζωή τους με τα υπέροχα δάση της Πίνδου και το κύριο προϊόν τους, το ξύλο. «Η βασική μας απασχόληση είναι το δάσος και δεύτερο επάγγελμα τα ξύλινα είδη» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Μηλιάς Αναστάσιος Κουτελίδας.

Οπως αναφέρει, στο χωριό υπάρχουν δύο δασικοί συνεταιρισμοί, με 36 και 23 μέλη, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα 36.000 στρέμματα δάσους μαύρης πεύκης και οξιάς, τα οποία τους παραχωρεί, πάντα βάσει διαχειριστικής μελέτης, το δασαρχείο Μετσόβου. Το ξύλο της μαύρης πεύκης προορίζεται για χρήση στην οικοδομή (δοκάρια κ.λπ.) και για την κατασκευή στύλων της ΔΕΗ, ενώ το ξύλο της οξιάς μετασχηματίζεται στο σήμα-κατατεθέν της Μηλιάς, τα ξυλόγλυπτα και τα ξύλινα οικιακά είδη.

«Η επεξεργασία του ξύλου και η λαϊκή τέχνη αποτελούν παράδοση στον τόπο μας. Αυτή η παράδοση μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και από πατέρα σε γιο» αναφέρει ο κ. Κουτελίδας. Στις περίπου εκατό οικογένειες που ζουν σήμερα στη Μηλιά αντιστοιχούν σαράντα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, όπου καθημερινά κατασκευάζονται κάθε λογής ξύλινα είδη, από διακοσμητικά γλυπτά μέχρι κουζινικά σκεύη και από καθρέπτες μέχρι βαρέλια. Χάρη στο ξύλο λοιπόν η «ανεργία» είναι λέξη άγνωστη στο χωριό.

Φέτος ωστόσο τα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κρίσης κάνουν την εμφάνισή τους και στη Μηλιά, αφού τα έσοδα από την παραγωγή ξύλινων ειδών παρουσιάζουν μείωση 40% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Κουτελίδα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Βουλγαρία, με τις πολύ χαμηλές τιμές. «Μια ξύλινη κουτάλα φεύγει από το χωριό με 80 λεπτά του ευρώ, αλλά από την Κίνα έρχεται με 20 λεπτά. Βέβαια δεν είναι της ίδιας ποιότητας, αλλά ο πελάτης πού να ξέρει;» αναφέρει ο ίδιος.

Πάντως, το σημαντικότερο αίτημα που προβάλλουν σήμερα οι κάτοικοι της Μηλιάς είναι να τους χορηγηθούν άδειες από τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στο κέντρο της Αθήνας κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπως συνέβαινε παλιότερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...