Σκοτσέζικο ντους για την οικονομία

Το εγκώμιο από τον Σόιμπλε και η «βόμβα» των «F. Times».

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλεται συχνά η αδύναμη ελληνική οικονομία. Ετσι χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μάς έπλεκε το εγκώμιο, ενώ την ίδια στιγμή άρθρο των «Financial Times» έριχνε «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας προβλέποντας χρεοκοπία!


Καλύτερα από τις προβλέψεις ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Ελλάδα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζοντας ότι αξίζει σεβασμό για τις επιτυχίες της.


«Οποιος δεν δείχνει έστω λίγο σεβασμό γι’ αυτές τις επιδόσεις, δεν είναι σε θέση να συνεκτιμήσει επαρκώς και με αντικειμενικότητα την κατάσταση» σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή «Sueddeutsche Zeitung» και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα είχε -με διαφορά- τα περισσότερα προβλήματα να επιλύσει, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.


Την ίδια στιγμή, σε μια εκτίμηση-σοκ για την Ελλάδα προχωρούσαν οι «Financial Times», οι οποίοι αναλύοντας το πλάνο βιωσιμότητας της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ με το SPD, αναφέρουν πως μέσα στην επόμενη τετραετία η Ελλάδα είτε θα επιστρέψει στη δραχμή είτε θα χρεοκοπήσει είτε θα πραγματοποιηθούν και τα δύο ενδεχόμενα.


Σε άρθρο τους οι «Financial Times» αναφέρουν πως δεν θα υλοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, χαρακτηρίζοντας ως αιτία το γεγονός ότι η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη.


Στη συνέχεια, οι «F.T.» φέρνουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων θα ακολουθήσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια την ελληνική κρίση χρέους και επισημαίνουν:


«Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στον στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ ή και τα δύο».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ