Εκβιάζουν για να ανοίξουν τη Χάλκη

Οι Τούρκοι προκαλούν σε θέματα Ορθοδοξίας.

Δεν έχουν τέλος οι εκβιασμοί της Αγκυρας απέναντι στην Ελλάδα σε θέματα που άπτονται της Ορθοδοξίας. H Σχολή της Χάλκης δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν λειτουργήσει ως χώρος λατρείας το Φετιχιέ Τζαμί (Τζαμί του Πορθητή) στην Αθήνα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος Εξωτερικών Σχέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Μετίν Κουλούνκ.


«Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει το βήμα για να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αν η Ελλάδα δεν κρατήσει την υπόσχεσή της και την υποχρέωση της Συνθήκης της Λωζάννης να ανοίξει το τζαμί στην Αθήνα» δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος από τη γερμανική πόλη Βίτεν της Βεστφαλίας, όπου παρευρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης.


Από την άλλη, κοντά στις 21.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το ψήφισμα της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic American Leadership Council (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας), με αίτημα να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.


Οπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου εξετάζει αίτηση που υπέβαλαν πολίτες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, που λειτουργεί από το 1934 ως μουσείο, σε τζαμί. Σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί για τη μετατροπή της και πάλι σε «σύμβολο κατάκτησης» της Κωνσταντινούπολης, ενώ τον Νοέμβριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς υποσχέθηκε ότι το κτίριο σύντομα θα «χαμογελά» ξανά ως τέμενος.
Το ψήφισμα θα παραδοθεί στην UNESCO, η οποία το 1985 έχει κηρύξει την Αγία Σοφία Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) με ανακοίνωσή της απευθύνει κάλεσμα για ανάληψη δράσης για το ζήτημα μέσα από την υπογραφή του παραπάνω ψηφίσματος και την επικοινωνία με το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων και την Επιτροπή της Γερουσίας για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Ο πρόεδρος της AHEPA Αντονι Κουζούνης απέστειλε επιστολή στην UNESCO, με την οποία επισημαίνεται ότι εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί, θα χάσει τα χριστιανικά και βυζαντινά χαρακτηριστικά της.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ