Μετέτρεψαν κύτταρα σε πνευμονικά!

Θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη νέων οργάνων!


Ενα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα πνευμόνων!


Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν. Υόρκη, οι οποίοι μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα σε επιθηλιακά κύτταρα, που βρίσκονται στην επιφάνεια των πνευμόνων και φαίνεται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πνευμόνων από τα κύτταρα ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.


Από το δέρμα


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology», αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι γιατροί θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ιστό των πνευμόνων με κύτταρα από το δέρμα που θα έχουν πάρει από τον ίδιο τον ασθενή και θα τα έχουν μετατρέψει σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, από τα οποία στη συνέχεια θα προκύπτει ο ιστός των πνευμόνων.


Επίσης, θα μπορούν να πάρουν ολόκληρο το όργανο, να του αφαιρέσουν τα πνευμονικά κύτταρα και κρατώντας μόνο τη βασική αρχιτεκτονική του να το τροφοδοτήσουν με νέα πνευμονικά κύτταρα, τα οποία θα έχουν αναπτύξει με τον παραπάνω τρόπο. Ετσι, ο οργανισμός του ασθενούς δεν θα απορρίπτει το μόσχευμα, όπως συμβαίνει σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.


Οπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας Χανς-Βίλχελμ Σνεκ στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων συνήθως έχουν πολύ κακή πρόγνωση.


Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ για την κατοχύρωση της σχετικής εμπορικής πατέντας, ωστόσο διευκρίνισαν ότι για τις κλινικές δοκιμές αυτής της μεθόδου -και πολύ περισσότερο για τη χρήση της σε ασθενείς- θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα.


Εως σήμερα οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς, εντέρου, ήπατος, νεύρων και παγκρέατος.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ