Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Οι Socrates έχασαν κι άλλο «παιδί» τους

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και στους λάτρεις της ελληνικής...

Ευλογημένη ημέρα!

Ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με την πρώτη...

Ο Σκάι βάζει την ψυχαγωγία στον… πάγο

Μεγάλη αναμπουμπούλα στον Σκάι! Οπως φαίνεται, οι ζωντανές ψυχαγωγικές...

Τα… ρέστα του για Καγιά!

O Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί χρυσώνει τα ψηλόλιγνα...

Βοριάδες 100 χλμ. την ώρα σάρωσαν ολόκληρη την χώρα

Γέμισαν οι δρόμοι ξεριζωμένα δέντρα, καθηλωμένα τα πλοία στα λιμάνια, νεροποντή έπνιξε την Κρήτη.

Βροχή από σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα προκάλεσαν οι θυελλώδεις βοριάδες που ταλαιπώρησαν χθες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τις ριπές του ανέμου, που σε ορισμένες περιοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, δεν γλίτωσε ούτε η σημαία της Βουλής, ενώ στα περισσότερα λιμάνια απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων. Αποκαλυπτικές για την ένταση των ανέμων που έπνεαν χθες στη χώρα είναι οι καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που μέτρησαν ριπές με ταχύτητα 119 χιλιομέτρων την ώρα στην Πάρνηθα, 111 χιλιομέτρων στην Παξιμάδα Καρύστου και 101 χιλιομέτρων στην Πεντέλη.


Οι θυελλώδεις βοριάδες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Αθήνα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 700 κλήσεις για την απομάκρυνση δέντρων και άλλων αντικειμένων, ενώ 70 συνεργεία εργάζονταν έως το βράδυ για την αποκατάσταση των ζημιών. Στο Μενίδι, εξαιτίας του αέρα ένα δέντρο έσπασε και καταπλάκωσε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Πτώση δέντρου σημειώθηκε και στην οδό Σταδίου, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό ενός μοτοσικλετιστή και περιορισμένες υλικές ζημιές σε ένα διερχόμενο Ι.Χ.


Επίσης, ένα μεγάλο πανό που κρεμόταν από τον πύργο του Πειραιά παρασύρθηκε από τον άνεμο και κατέληξε πάνω στα καλώδια των τρόλεϊ, ενώ θρύψαλα έγινε η τζαμαρία μεγάλου καταστήματος στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Ο δυνατός άνεμος έκοψε και το σχοινί του ιστού που βρίσκεται στην οροφή του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα η ελληνική σημαία να… πετάει σαν χαρταετός.


Σε λίγα λεπτά ωστόσο οι υπάλληλοι της Βουλής αποκατέστησαν τη βλάβη. Από την πτώση των δέντρων προκλήθηκαν κατά τόπους διακοπές στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στην ηλεκτροδότηση.
Την ίδια ώρα, οι μανιασμένοι άνεμοι έφταναν τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν πολλά δρομολόγια πλοίων.


Το μεσημέρι απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονταν μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Επίσης δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια στις γραμμές Βόλος – Σποράδες, Καβάλα – Πρίνος και Θάσος – Κεραμωτή, όπως και σε πολλές πορθμειακές γραμμές.


Η κακοκαιρία προξένησε σοβαρά προβλήματα και στην περιφέρεια. Στο Ηράκλειο Κρήτης η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 60 κλήσεις για απάντληση υδάτων, εξαιτίας της ισχυρής βροχής. Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσαν οι πτώσεις δένδρων περιμετρικά της πόλης των Ιωαννίνων. Ακόμη, πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες στα ορεινά της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί το χωριό Κοσμάς στη νότια Κυνουρία.


Τέλος, επιτροπή μηχανικών ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών στο Αργος. Στην περιοχή βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Εξαρχος που είδε από κοντά τη βιβλική καταστροφή που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών.



Μικρό διάλειμμα και ξανά ψυχρή εισβολή από Βορρά


Οι ισχυροί βοριάδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι καταιγίδες στα νότια και ανατολικά θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Από το απόγευμα η κακοκαιρία θα υποχωρήσει, αλλά μια νέα εισβολή ψύχους αναμένεται το Σάββατο.


Ειδικότερα, σήμερα στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να είναι ισχυρές, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες στη δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των πιο βόρειων περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.


Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προβλέπεται για αύριο. Μόνο στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, ενώ πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της μεγαλονήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.


Λίγες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται για την Παρασκευή. Το Σάββατο όμως ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους με ένταση έως 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από Βορρά προς Νότο.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Χριστιανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Τέιλορ Σουίφτ

Σάλο προκάλεσε με δύο νέα τραγούδια της η Τέιλορ...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...