Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την...

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χειροθέτησε τον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα σε Αρχοντα...

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος τελέστηκε σήμερα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού...

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Το σεμνό «κέρδισε» το ακραίο

Η Taylor Swift βγήκε για ακόμη μια φορά νικήτρια στον ακήρυκτο πόλεμο με την εκκεντρική Lady Gaga και «σάρωσε» στα «American Music Awards 2013».


Μια κόντρα ολκής που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια έκλεισε το πρώτο -και μάλλον πιο βασικό- κεφάλαιό της. Από τη μία η ακραία, εκκεντρική και προκλητική Lady Gaga, από την άλλη η εκλεπτυσμένη, γλυκιά και σεμνή Τaylor Swift. Ο ακήρυχτος πόλεμος που άρχισε από το 2008 φαίνεται πως έγειρε καθαρά υπέρ της δεύτερης. Πριν από λίγες μέρες, στα αμερικανικά βραβεία μουσικής (American Music Awards 2013) η Τaylor έδρεψε δάφνες και έφυγε αγκαλιά με τέσσερα βραβεία. Η «αντίπαλός» της, πάλι, έφυγε έτσι όπως έφτασε στο θέατρο. Δηλαδή με το… λευκό ψεύτικο άλογό της.


Κάπως έτσι η Τaylor Swift -βραβευμένη για τρίτη φορά και με το βραβείο του καλύτερου καλλιτέχνη της χρονιάς- έδωσε την τελειωτική απάντηση στο ατέρμονο ερώτημα «Gaga ή Τaylor;» που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τα διεθνή μέσα, τα οποία επιμόνως συγκρίνουν τις δύο σταρ αναζητώντας την τελική νικήτρια. Η βελούδινη φωνή κόντρα στη σκληρή χροιά και οι μπαλάντες ενάντια στις κραυγές. Και στις δύο εκδοχές, σημειώσατε 1. Λίγους μήνες νωρίτερα, η Τaylor είχε δώσει άλλη μια δυνατή γεύση για το ποια θα είναι η τελική νικήτρια στην «παραδοσιακή» κόντρα.


«Εξουδετέρωσε» τη Lady (και όχι μόνο) στα Μουσικά Βραβεία Billoboard 2013, τον περασμένο Μάιο, κάνοντας πάλι συγκομιδή. Πήρε συνολικά οκτώ τίτλους, μεταξύ των οποίων του καλλιτέχνη της χρονιάς, της καλύτερης γυναίκας ερμηνεύτριας, του «Top 200», της καλύτερης τραγουδίστριας κάντρι, του καλύτερου κάντρι άλμπουμ.


Συνεπώς, η 24χρονη Τaylor -που γράφει μόνη της τα τραγούδια της- έχει ήδη στη συλλογή της επτά Grammy, 15 American Music Awards, 17 βραβεία κάντρι μουσικής και 12 βραβεία Billboard, όταν η 27χρονη Gaga έχει πέντε Grammy και 13 ΜΤV βραβεία για τα βίντεο των τραγουδιών της. Φυσικά, το τελευταίο άλμπουμ της Τaylor «Red» κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012, ενώ η Lady επαναπαύθηκε στο «Born this way» του 2011 και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε νέο άλμπουμ, το «Artpop» (έχοντας πάντως λανσάρει δύο σινγκλ από το καλοκαίρι έως τον Νοέμβριο), που πήρε από χαλαρές έως αρνητικές κριτικές.


Η σύγκριση, εξάλλου, δεν έχει να κάνει μόνο με το καθαρά καλλιτεχνικό κομμάτι αλλά και με την παρουσία των δύο «αντιμαχόμενων». Με περούκες, παπούτσια κοθόρνους, μονίμως κραυγαλέα εκκεντρικό ντύσιμο ή βγαίνοντας βόλτα ακόμη και με τα εσώρουχα, η Lady Gaga κατορθώνει να βρίσκεται κάθε μέρα στα ταμπλόιντ για τα καμώματά της. Για εκείνην είναι σαφές πως και η κακή δημοσιότητα είναι καλή! Με καλλίγραμμο σώμα, λουλουδάτα φορέματα, αθλητικό σπορ ντύσιμο στους δρόμους, κομψές μακριές τουαλέτες και αποφεύγοντας τις υπερβολές στη σκηνή, η Τaylor, το κορίτσι με τους κλασάτους κότσους και τα sleek μαλλιά, μεγαλώνει με χάρη, αποκτώντας όλο και περισσότερο glam chic και φιγουράροντας στα μέσα κυρίως για τα τραγούδια της και -όλο και πιο συχνά- για το ωραίο γούστο της.


Κόντρες


Η «αντιπαράθεση» Gaga – Swift άρχισε το 2008. Τότε ξεκίνησε η Lady την τρελή κούρσα της με το άλμπουμ της «Fame», από το οποίο το χορευτικό «Just Dance» έφτασε στο Νο1 στα Billboard, κάνοντάς την σούπερ σταρ σε μια νύχτα. Τον επόμενο χρόνο το θορυβώδες «Poker Face» ήταν ακόμη μία μεγάλη επιτυχία της, ενώ και τα δύο τραγούδια θριάμβευσαν στο YouTube.


Καναδάς, Αυστραλία και Βρετανία τη λάτρεψαν και το άλμπουμ της πούλησε παγκοσμίως περισσότερα από 4.000.000 αντίτυπα. Στον αντίποδα, η Τaylor Swift επίσης άρχισε την ανοδική πορεία της το 2008, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Fearless», που έφτασε στο Νο1 των Billboard. Η μπαλάντα «Love Story» μάγεψε το κοινό και έφτασε στην πρώτη θέση των downloads στις ΗΠΑ, ενώ το τρυφερό «Υou belong to me» και ακόμη επτά σινγκλ από το ίδιο άλμπουμ της μπήκαν στο Billboard 100.


Το «Fearless» έγινε το πρώτο άλμπουμ το 2009 στις ΗΠΑ που πούλησε 1.000.000 αντίτυπα, ενώ παγκοσμίως οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 4.000.000. Την ίδια χρονιά, η Lady είχε 77 υποψηφιότητες για βραβεία και κέρδισε τα 31, με πιο αξιόλογο αυτό των MTV Video. Η Τaylor, από την άλλη, με περισσότερες από 60 υποψηφιότητες πήρε 30 βραβεία, πέντε από τα οποία «μάζεψε» στα Αmerican Music Awards, ενώ διέπρεψε και στα βραβεία του ΜΤV.


Η σύγκριση με την Μαντόνα


Η μεγαλύτερη νίκη της Τaylor δεν είναι ούτε στον αριθμό βραβείων ούτε στις πωλήσεις, ούτε στο στιλ. Είναι που όλα αυτά μαζί την έκαναν τελικά να απογειωθεί και έφεραν την απαρχή μιας νέας σειράς δημοσιευμάτων, όπου «αντίπαλον δέος» στη ζυγαριά δεν πια είναι η εφήμερη περφόμερ Lady, αλλά η διαχρονική ιέρεια της ποπ Madonna!


«Οταν το τέταρτο άλμπουμ σου γίνεται το δεύτερο που φτάνει στο Νο1 των ΗΠΑ και το δεύτερο που πουλά 1.000.000 αντίτυπα μέσα σε μία εβδομάδα, όταν βγάζεις σχεδόν 60.000.000 δολάρια τον χρόνο, όταν όλοι ασχολούνται μαζί σου, τότε ξέρεις ότι είσαι στην κορυφή. Οταν όμως σε συγκρίνουν με τη Madonna, επειδή μόνο εσύ κι αυτή μπορείς να γεμίσεις ακόμη και τα μεγαλύτερα στάδια, τότε είσαι σίγουρη ότι είσαι και κάτι εξαιρετικό» έγραφαν πριν από λίγες μέρες τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία, όπου έδωσε συναυλίες, ενώ τα αμερικανικά μέσα διατυμπάνιζαν το καλοκαίρι: «Η Τaylor έσπασε το ρεκόρ της Madonna, κάνοντας sold out σε 11 σόου στο Λος Αντζελες»!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...