Συσκευή για την κίρρωση του ήπατος

Βοηθά στην ανάρρωση και απομακρύνει τη μεταμόσχευση.

Μια συσκευή για την αφαίρεση υγρού που συγκεντρώνεται εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στο συκώτι ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία και τη δοκιμάζουν ήδη σε εθελοντές ασθενείς.


Ερευνητές του νοσοκομείου Royal Free Hospital δοκιμάζουν μια συσκευή που ανακουφίζει από μια πολύ σοβαρή παρενέργεια της ηπατικής νόσου που ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας τους έντονο πρήξιμο. Οπως αναφέρει το BBC, η συσκευή τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς και είναι συνδεδεμένη με δύο μικρούς σωλήνες, οι οποίοι της δίνουν τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν αντλία, αναρροφώντας το υγρό που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς λόγω ηπατικής ανεπάρκειας. Ετσι, το υγρό απομακρύνεται από τον οργανισμό μέσω της ουροδόχου κύστης, βοηθώντας τους ασθενείς να κερδίσουν χρόνο σε ό,τι αφορά την ανάρρωση, ακόμη και να αποφύγουν τη μεταμόσχευση ήπατος, η οποία συχνά είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις.


«Στις περιπτώσεις κίρρωσης οι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκέντρωση πολλών λίτρων υγρού στο κάτω μέρος της κοιλιάς, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν κάθε 15 μέρες στο νοσοκομείο, όπου τους αφαιρούνται ακόμη και 20 λίτρα υγρού» είπε ο επικεφαλής των δοκιμών και καθηγητής ηπατολογίας στο University College του Λονδίνου, Rajiv Jalan. «Με τη συγκεκριμένη συσκευή οι ασθενείς μπορεί να αποφύγουν αυτή τη διαδικασία, καθώς όταν λειτουργεί αφαιρεί από τον οργανισμό τους περίπου 15ml κάθε 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της ουροδόχου κύστης φεύγει κάθε φορά μικρή ποσότητα του υγρού».


Σύμφωνα με το BBC, η συσκευή ονομάζεται Alphapump και έχει τοποθετηθεί ήδη σε οκτώ ασθενείς, ενώ είναι επαναφορτιζόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες της μπορούν να την απενεργοποιήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μη διακόπτεται ο ύπνος τους.
Ο καθηγητής Rajiv Jalan τόνισε ότι μέχρι στιγμής φαίνεται πως η χρήση της θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα τους κρατήσει μακριά από το νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαλλάσσοντάς τους από τις συχνές επισκέψεις.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ