Η προεδρία που δίνει τη μοναδική ευκαιρία

Η άμεση επαφή του Σαμαρά με τους εταίρους φέρνει ελπίδες.

Ως μια χρυσή ευκαιρία να ενισχυθεί το κύρος της χώρας στο διεθνές περιβάλλον και να αφήσει οριστικά τη μνημονιακή εποχή στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου την ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2014.


Το γεγονός και μόνο ότι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία για επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, επισκεπτόμενος όλες τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της Ε.Ε., είναι από μόνο του σημαντικό. Οπως επίσης σημαντικό είναι ότι θα υπάρξουν και επισκέψεις ηγετών στην Αθήνα.


Επιπλέον, η συνεχής προβολή της χώρας και το γεγονός ότι θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης εκτιμάται ότι θα της δώσει άλλον αέρα και θα τη βοηθήσει στην επόμενη κρίσιμη περίοδο. Επίσης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η προεδρία θα λειτουργήσει ενισχυτικά και για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ειδικά για τη Ν.Δ. εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2014.


«Με την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. δείχνουμε ότι η χώρα ξεπερνάει την κρίση» είναι η φράση που κυριαρχεί στον κεντρικό πυρήνα της εξουσίας και αποτελεί τον «οδηγό» για την επόμενη περίοδο.


Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν να υπάρξει έμμεσο όφελος για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και από την ετήσια σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – ΗΠΑ, που συνήθως συγκαλείται στη χώρα η οποία ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία.


Με συνολικό κόστος που δεν θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλα τα υπουργεία, η Αθήνα φιλοδοξεί να φέρει εις πέρας το έργο και όπου είναι δυνατόν να αφήσει τη σφραγίδα της, δίνοντας έμφαση στις βασικές προτεραιότητες που η ίδια έχει θέσει, καθώς και σε τρέχοντα ζητήματα, όπως η τραπεζική ένωση.


Στο Ζάππειο προβλέπεται η διεξαγωγή 14 άτυπων υπουργικών συνόδων, ενώ στην πρωτεύουσα θα λάβουν χώρα και οι περίπου 100 – 120 υπόλοιπες συναντήσεις των διαφόρων ομάδων εργασίας ή του Coreper, με ελάχιστες εξαιρέσεις που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συνολικά, αναμένονται γι’ αυτές τις συναντήσεις περίπου 14.500 επισκέπτες στη χώρα μας.


ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ