Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αφροδίτη Σκαφίδα: «Είχα μια δύσκολη γέννα, χρειάστηκε να την πάρουν με καισαρική»

Ελευθερία θα λέγεται η κόρη! Μία από τις πιο...

H Ελένη Μενεγάκη ενημέρωσε τους συνεργάτες της ότι απάντησε αρνητικά στην πρόταση...

Ένα Μegaλο όχι είπε η Ελένη Μενεγάκη στα στελέχη...

Να ξεσπιτωθούν για να αποφύγουν νέα καταστροφή προτιμούν 115 οικογένειες από τον...

Να ξεσπιτωθούν από το χωριό τους προκειμένου να αποφύγουν...

Παρά τις πανάκριβες τιμές, το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι πιο αργό και...

Ενώ χρυσοπληρώνουμε κάθε μήνα τις εταιρίες παροχής πρόσβασης στο...

O ερωτικός Μαντίμπα

Οι θυελλώδεις γάμοι του Μαντέλα, ο οποίος υπήρξε στην πολυτάραχη ζωή του λάτρης του ωραίου φύλου.


Τον γνωρίσαμε ως έναν σεβάσμιο, μειλίχιο ηγέτη που δίδαξε την ειρήνη. Εξάλλου, η πρώτη εικόνα που θυμόμαστε είναι όταν σε ηλικία 71 ετών αφέθηκε ελεύθερος το 1990 έχοντας εκτίσει την τεράστια ποινή που του επέβαλε το καθεστώς του απαρτχάιντ. Στα νιάτα του ο Νέλσον Μαντέλα, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα 24ωρα, ήταν ένας ψηλός, γεροδεμένος μποξέρ, επιδέξιος χορευτής, γνωστός στους φίλους του για τις επιτυχίες του στο ωραίο φύλο και άπιστος σύζυγος.


Γεννημένος από μια οικογένεια που βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία της φυλής του στην επαρχιακή Τρανσκέι, ο νεαρός Μαντέλα είχε και λόγω κοινωνικού στάτους αυξημένες μετοχές στο παιχνίδι του φλερτ. Ωστόσο, η βασιλική ζωή που του εξασφάλιζε η καταγωγή του δεν ήταν ποτέ κάτι που ήθελε πραγματικά.


Οταν ανακάλυψε ότι θα τον ανάγκαζαν να παντρευτεί με προξενιό, αμέσως μετά το σχολείο, διέφυγε στην Αλεξάντρα, την πόλη για μαύρους που είχε δημιουργηθεί στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ. Την ημέρα δούλευε σε νομικό γραφείο, ενώ το βράδυ σπούδαζε νομική και έμενε με ενοίκιο σε ένα σπίτι που ανήκε σε φίλους της Εβελιν Μέιζ, μιας όμορφης νεαρής νοσοκόμας. Αυτή, όπως αποκάλυψε αργότερα, τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Οταν ο Μαντέλα έγινε 26 ετών, της έκανε πρόταση γάμου και παντρεύτηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ.


Αν και φτωχοί, στην αρχή ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι. Η Εβελιν έφερε στον κόσμο, το 1946, το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του, τον Θέμπι. Οταν ο Μαντέλα στράφηκε στην πολιτική, άρχισε να δραστηριοποιείται έντονα και στην κοσμική ζωή. Ενώ η Εβελιν μεγάλωνε μόνη της τα τρία παιδιά που επέζησαν, καθώς το ένα πέθανε μωρό, ο Μαντέλα ήταν πολλά βράδια απών.


«Στην πόλη ήταν γνωστός ως ο γητευτής των γυναικών, αρκετά φιλάρεσκος, αψεγάδιαστα ντυμένος, ένας επιδέξιος μποξέρ και χορευτής» θυμάται ο Βρετανός δημοσιογράφος Αντονι Σάμσον, στενός φίλος του πρώτου μαύρου προέδρου της Νοτίου Αφρικής. Δε δίσταζε να φλερτάρει άλλες γυναίκες μπροστά στην Εβελιν και να τις πηγαίνει μάλιστα στο σπίτι τους. Οταν η γυναίκα του τον ρωτούσε αν την απατούσε, ο Μαντέλα έξαλλος το αρνιόταν πεισματικά και χαρακτήριζε τις γυναίκες που τον περιτριγύριζαν «πολιτικές συντρόφους».


Οταν έγινε έντονη η φημολογία ότι ο πολιτικός είχε αποκτήσει έναν εξώγαμο γιο με τη γραμματέα του Ρουθ Μπομπάτι, η Εβελιν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για άσκηση βίας. Τον κατηγορούσε ότι τη χτυπούσε συχνά και ότι είχε φτάσει να την απειλεί με τσεκούρι! Ο ίδιος αρνήθηκε έντονα αυτές τις κατηγορίες.


Εκείνη την περίοδο ο πολιτικός είχε βάλει στο μάτι μια εντυπωσιακά όμορφη γυναίκα που πρωτοείδε σε στάση λεωφορείου στο Σοβέτο. Ηταν η Γουίνι Μαντιζικέλα, κοινωνική λειτουργός, η οποία έμελλε να γίνει η δεύτερη σύζυγός του. Η Γουίνι ήταν από νεαρή ηλικία  διαταραγμένη προσωπικότητα. Σύμφωνα με τη βιογράφο της Εμα Γκίλμπεϊ, πίστευε ότι το αίμα της μητέρας της είχε μολυνθεί επειδή ο πατέρας της ήταν Ευρωπαίος. Παντρεύτηκε τον Μαντέλα και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά πριν αυτός φυλακιστεί για ένα μικρό διάστημα το 1960 επειδή ήταν αντίθετος με το καθεστώς του απαρτχάιντ. Από το 1964 και μετά που ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια, η Γουίνι ανέλαβε να συνεχίσει τη μάχη του, με αποτέλεσμα να περάσει δύσκολα από τις διώξεις του καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής.


Σταδιακά τα ψυχολογικά της προβλήματα, σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό, τη μετέτρεψαν σε μια τυραννική γυναίκα που εκμεταλλευόταν το όνομα του συζύγου της για να επιβάλλει τον παραλογισμό της. Μαρτυρίες τη θέλουν να μαστιγώνει με τα ίδια της τα χέρια μαύρους ακτιβιστές που δεν μάχονταν το καθεστώς όσο θα ήθελε. Μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δολοφονία πολλών ανθρώπων. Στη φυλακή ο Μαντέλα μάθαινε και για τους διάφορους εραστές της. Οι δυο τους χώρισαν επισήμως το 1994 και ο Μαντέλα παντρεύτηκε για τρίτη φορά το 1998, σε ηλικία 89 ετών, την Γκράσα Μασέλ, πρώην σύζυγο του προέδρου της Μοζαμβίκης που σκοτώθηκε το 1986 σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα.


Ως πατέρας ο Μαντέλα χαρακτηρίζεται από τα παιδιά του αποτυχημένος. «Ενώ ήταν ανοιχτός με τον κόσμο, ήταν περίεργος στις σχέσεις του με την οικογένειά του» έχει δηλώσει η Μάκι, η κόρη του από τον πρώτο γάμο του. Ο Θέμπι, το πρώτο του παιδί, όταν χώρισε τη μητέρα του φορούσε τα ρούχα του για να καλύψει το κενό. Ωστόσο δεν πήγε ποτέ στη φυλακή για να τον δει και σκοτώθηκε το 1969 σε αυτοκινητικό. Ο δεύτερος γιος του, ο Μακγκάθο, έδινε από νέος μάχη με τον αλκοολισμό και πέθανε το 2005 από AIDS.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Δεν θα πιστέψετε ποιος διάσημος τραγουδιστής είναι το αγοράκι στη φωτογραφία

Ο 37χρονος σήμερα διάσημος τραγουδιστής ανέβασε μια φωτογραφία του...