Οσο μεγαλώνουν τόσο ξανανιώνουν

Μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν είδη που παραμένουν ανεπηρέαστα στον χρόνο.

Τελικά ο χρόνος φθείρει μόνο το ανθρώπινο είδος, και όχι -όπως νομίζαμε- όλα τα πλάσματα του πλανήτη! Μελέτες και έρευνες ειδικών εξελικτικών βιολόγων έδειξαν πως υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι όσο γερνάνε τόσο… ξανανιώνουν (!) και άλλοι που παραμένουν ανεπηρέαστοι από τον χρόνο.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Οουεν Τζόουν του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, οι οποίοι μελέτησαν το φαινόμενο της γήρανσης σε μεγάλη γκάμα θηλαστικών, σπονδυλωτών, ασπόνδυλων, φυτών, μυκήτων και άλλων οργανισμών.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», δεν εξασθενούν όλα τα ζώα καθώς γερνάνε, όπως συμβαίνει με τον άνθρωπο. Σε μερικά είδη συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή δυναμώνουν καθώς γερνάνε, όπως οι χελώνες και ορισμένα δένδρα, ενώ σε κάποια άλλα ο χρόνος περνάει χωρίς να τα επηρεάζει.


«Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και επιστήμονες, πιστεύουν ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη και ότι συμβαίνει σε όλους τους οργανισμούς στη Γη με τον τρόπο που γίνεται στους ανθρώπους, δηλαδή νομίζουν ότι κάθε είδος εξασθενεί καθώς γερνά και είναι πιο πιθανό να πεθάνει. Ομως καθόλου δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Οουεν Τζόουνς.


«Υπάρχει μια ποικιλία στη θνησιμότητα και στη γονιμότητα των οργανισμών που μας εξέπληξε. Πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο το ζήτημα προτού θεωρήσουμε ότι έχουμε πραγματικά καταλάβει τις εξελικτικές αιτίες της γήρανσης και, έτσι, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των γηρατειών στους ανθρώπους».


Στα περισσότερα θηλαστικά η θνησιμότητα αυξάνει με την ηλικία, ενώ σε άλλα είδη μειώνεται όσο γερνάνε. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χελώνας της ερήμου που εμφανίζει μεγαλύτερη θνησιμότητα στην αρχή της ζωής της, ενώ μετά μειώνεται σταδιακά.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε κάποια δέντρα και φυτά. Κυρίαρχο είδος με σταθερά χαμηλή θνησιμότητα είναι η ύδρα του γλυκού νερού, η οποία είναι κατά κάποιον τρόπο αθάνατη, αφού ζει ακόμα και έπειτα από 1.400 χρόνια! Αξιοσημείωτα χαμηλή μεταβολή της θνησιμότητάς τους υπολογίζεται ότι εμφανίζουν τα ροδόδεντρα, τα καβούρια, οι σαύρες και οι βάτραχοι.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ